Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Разговори за актуални астрономически открития и събития и наблюдения с телескоп, при ясно небе

Астрономическа обсерватория на Софийския университет, Борисова градина

Астрономическите събития през 2018 г. – лектор Пенчо Маркишки, Катедра "Астрономия", Физически факултет.

Пенчо Маркишки проявява интерес към астрономията от ранните си ученически години. През 1984 г. започва да практикува фотография и астрофотография, а по-късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за визуални и фотографски астрономически наблюдения. Има много публикации в наши и в чужди научно-популярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. От 2008 г. работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

2018 година е оптимално наситена с астрономически явления. От различни части по земното кълбо ще се наблюдават общо пет затъмнения, от които две пълни лунни и три частични слънчеви. От нашата страна ще можем да проследим второто пълно лунно затъмнение за годината – в нощта на 27 срещу 28 юли. Ще може да се наблюдават удобно най-интензивните метеорни потоци – Персеиди и Геминиди, а потокът Дракониди може би ще ни изненада през октомври с красиво небесно шоу. В края на лятото и в началото на зимата две по-ярки комети ще привлекат вниманието на астрономите – 21P/Giacobini-Zinner, която е родителско тяло на потока Дракониди и 46P/Wirtanen. През декември се очаква втората комета да достигне яркост, позволяваща да се наблюдава с невъоръжено око.

Anons_Pencho_Markishki_22.02

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

През втората част на учебната 2017/2018 г. основните лекционни сбирки на кръжока по астрономия към катедра Астрономия продължават от 1 февруари до месец юни. Ежеседмичната програма за февруари-март 2018 г. е достъпна тук и включва разнообразни теми, като например - съвременните изследвания на Земята от Космоса, сеизмичната активност на нашия спътник, различните лица на Слънцето, астрономическите изследвания в дълбока древност, екзотични и силно актуални теми, като гравитационните вълни и най-ярките и променливи обекти във Вселената – блазарите. По време на двете сбирки (22.02, 22.03) в Астрономическата обсерватория на СУ, освен участието в наблюдения с телескоп и разговори за актуални астрономически явления, посетителите ще имат възможност да се запознаят с всички важни астрономически събития през 2018 г., както и с вече успешно стартиралата „Космическа академия за деца“, дело на Тихомир Димитров, магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“.

Успоредно с лекционните сбирки, продължава и допълнителната практическа част на кръжока, която се провежда в сряда от 19:30 ч., през седмица, в Астрономическата обсерватория на СУ. Повече информация за кръжока, включително и цялата програма за практическите сбирки за учебната 2017/2018 г., може да намерените тук.

Krujok_programa_2018_I_2

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.