Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "На гости на Слънцето - новите космически мисии до най-близката ни звезда"

Зала А 205, Физически факултет

Лектор ще бъде гл. ас. д-р Камен Козарев. Той получава докторска степен по Астрономия от Бостънския университет, специализира в астрономическата обсерватория „Харвард - Смитсониън“, а сега е главен асистент към Института по Астрономия с НАО, към БАН . Неговите изследвания са насочени върху изучаването и моделирането на слънчевите изригвания, по-специално как заредените частици (предимно протони) се ускоряват от ударни вълни в плазмената корона на Слънцето до почти релативистични енергии. Интересите му се разпростират от слънчевите високоенергетични частици до алтернативното обучение по приложни науки.

Слънцето е основен източник на топлина и енергия за живота на Земята. Наблюдавано от векове, то постоянно ни показва своите спокойни, както и активни страни. И въпреки, че сме научили много за неговата физика и химия, има големи липси в нашето знание за най- близката до нас звезда. Сега, две нови космически мисии на НАСА и ЕКА се готвят да потеглят към Слънцето, за да се докоснат до неговата атмосфера и да ни изпратят наблюдения с безпрецедентен детайл. Тези наблюдения ще ни помогнат да разберем по- добре как работят звездите. Заедно ще разгледаме мисиите Solar Orbiter (ЕКА) и Parker Solar Probe (НАСА), какви инструменти ще понесат към Слънцето и какво очакваме да ни кажат за него.

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Anons_Kamen_Kozarev_23.11

Програма на Кръжока по астрономия към Катедра "Астрономия" към Физическия факултет за периода октомври-декември 2017 г. можете да видите тук.

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.