Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия - "Глобалното затопляне: Какво става днес и какво сме си подготвили за в бъдеще?"

Зала А205 или А207 във Физическия факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде Тихомир Димитров, магистър в катедра "Астрономия", лектор в Детския научен център "Музейко".

Интересът на Тихомир Димитров към Космоса започва през 2012 г., когато разбира за кацането на марсохода Curiosity. Завършва две космически програми – едната е "Космически предизвикателства" 2014, разработена в България, а другата – "Космически науки" 2015 в САЩ, разработена от НАСА и Международния Космически Университет. Посещавал е центрове на НАСА, JPL, SpaceX и е разговарял с личности като Чарли Болдън – директор на НАСА, Бъз Олдрин – вторият човек стъпил на Луната и Илън Мъск – основател на SpaceX. В момента е активен комуникатор на науката за Космоса в България, магистър в Катедрата по астрономия и е лектор в Планетариума на детски научен център Музейко. Завършил е информатика и има 10 годишен опит като 3D дизайнер в Юбисофт.

Екстремни температури през летните дни, топлинни вълни през зимата, суша, глад, климатични бежанци, урагани, свръх-студени зими, земетресения, пожари, наводнения – природата сякаш е полудяла! Какво става? Елате, за да чуете по какъв начин ние, хората, променяме климата на Земята със своите действия и стъпките, които трябва да предприемем незабавно, за да завещаем един нормален свят на децата си. Ще успее ли човечеството да прояви политическа воля и морал, така че един ден идните поколения да се обърнат назад с благодарност и да ни благодарят? Ерата на споровете и увъртането приключи, дойде времето на действията и последствията. Бъдещето зависи от всеки един от нас и от конкретните стъпки, които ще направим в ежедневието си всеки ден. Какво общо има всичко това и с Космоса?

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Anons_Tihomir_Dimitrov_2303

Програма на Кръжока по астрономия към Катедра "Астрономия" към Физическия факултет за периода февруари-март 2017 г. можете да видите тук .

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.