Начало / Новини / Календар / Кръгла маса на тема: “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”

Заседателна зала 1

На 6 април 2016 г. от 16.00 до 18.00 часа в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет ще се проведе кръгла маса на тема: “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”.

Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет и Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“.

Официален гост ще бъде Барбара Айзъкс, директор “Акредитация” към фондация „Montessori St. Nicholas Charity“, Лондон, Великобритания.

Специални гости ще бъдат проф. Матео Бонифачо, преподавател по “Иновации и предприемачество” в Университета в Тренто, Италия и проф. д-р Божидар Ангелов, декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В кръглата маса ще участват представители на висши училища, държавни институции и неправителствени организации.

Модератор на събитието ще бъде д-р Данаил Данов.

Барбара Айзъкс е директор “Акредитация” към Борда за оценка и акредитиране на фондация „Монтесори“, Лондон (Montessori Еvaluation and Accreditation Board, Montessori St. Nicholas Charity, London) - една от най-големите организации в Европа за подготовка на Монтесори педагози, включително чрез средствата на дистанционното обучение. Съвместно с Министерството на образованието на Великобритания Барбара Айзъкс участва в разработването на стандарти за качество, които са залегнали в държавната образователна рамка за предучилищна възраст. Тя е официален представител - на правителствено ниво - на 676 Монтесори учебни заведения и 4750 учители. Kато представител на Фондация „Монтесори“, Лондон, от 10 години насам Барбара Айзъкс участва във внедряването на метода-Монтесори в множество начални училища във Великобритания, които са част от държавната образователна система.

Допълнителна информация за MCI и MONTESSORI ST. NICHOLAS, LONDON можете да намерите на http://mci.montessori.org.uk и http://www.montessori.org.uk.

Проф. Матео Бонифачо преподава дисциплината “Иновации и предприемачество” в Университета на гр. Тренто, Италия. Той е преподавател и координатор към Европейския институт по иновации и технологии (EIT Digital), където отговаря за развитието на новите магистърски програми. През 2008 г. заема длъжността съветник по научните изследвания, иновациите и европейските политики във висшето образование на председателя на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозо.

Проф. д-р Божидар Ангелов е декан на Факултета за начална и предучилищна педагогика към Софийския университет и ръководител на катедра „Предучилищна и медийна педагогика“. Работи по проблемите на овладяването на езика и развитието на речта при децата като разработва методики за обучение по български език в детската градина. През последните 15 години се занимава активно и с проблемите на медийната педагогика. Има над 200 публикации – книги, монографии, учебници, учебни помагала, студии и статии - в различни специализирани издания Той е сред съставителите на библиотечната поредица „Вечни книги“ на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, която представя класически произведения на философи, психолози, педагози и мислители. Проф. Божидар Ангелов е член на редакционните колегии на сп. „Предучилищно възпитание“ и сп. „Специална педагогика“; член е и на Световната организация по предучилищно образование (Organisation Mondiale pour l’Education Préscolaire – OMEP).

Кръглата маса се организира с медийната подкрепа на в-к “Капитал” като част от официалните събития преди годишната конференция “Иновации за по-добро образование”, която ще се проведе на 7 април 2016 г. в Sofia Event Center.