Начало / Новини / Календар / Конференция "Дебатът върху a priori"

Заседателна зала 1, Ректорат

Един от водещите съвременни дебати във философията е дебатът върху a priori познанието, или познание, независимо от опита. Много от водещите епистемолози в света активно публикуват по темата, следвайки една богата традиция, която в модерната си фаза е свързана с изследванията на Дейвид Хюм и Имануел Кант. Дебатът е особено актуален в контекста на философия на науката, където проблемът за наблюдаемостта на физическия свят получи съвсем нова светлина след формулирането на квантовата теория в началото на миналия век. Модерната наука очерта ясно границите на емпиричния метод и настоящата конференция, първа по рода си в България, има за цел да изложи основните позиции по проблема.

Конференцията е инспирирана от публикуваната през 2014 год. книга на доц. Борис Грозданов от ИИОЗ на БАН (A Priori Revisability in Science, Cambridge Scholars Publishing, 2014), който е специалист по философия на науката и чете лекции в СУ „Свети Климент Охридски“. С тази книга българската философска традиция предлага оригинална защита на ролята на a priori познанието в науката с формулирането на специфичен епистемологичен механизъм.

В конференцията участват философи от СУ „Свети Климент Охридски“, от Института за изучаване на обществата и знанието при БАН, от Югозападния университет „Неофит Рилски“, от Нов български университет и от Икономическия университет, Варна.

Повече информация може да бъде намерена на сайта на конференцията: http://thedebateovertheapriori.wordpress.com