Начало / Новини / Календар / Концерт на унгарския цигулар Лайко Феликс и Антал Брашньо (виола)

Аула

Концерт на унгарския цигулар Лайко Феликс и Антал Брашньо (виола), съорганизатори: БНР, Унгарски културен център и катедра Унгарска филология. Пряко предаване по БНР. Събитието се организира от Културния център на СУ и се провежда в рамките на Майските дни на културата.

Вратите отварят в 20:30 часа

Начало на концерта: точно в 21:00 часа

Вход свободен до запълване на залата!

laiko_w

Наричат Лайко Феликс (Lajkó Félix) „Цигуларят на дявола”, „Паганини от Войводина”, а напоследък и „Укротителят на коне”. Преди всичко той е самороден талант, който е стигнал до края, до алфата и омегата, където стиловете изчезват и остава само музиката. По какъвто и начин да свири (на цигулка, на цитра, само с уста или да шепне в микрофона) и независимо от източника (народна музика, класици, блус, джаз), Феликс филтрира през себе си и импровизирайки, свободно ни поднася чистата музика от отвъдния бряг.

Откакто е тръгнал от Суботица за Будапеща с първия си музикален инструмент - цитрата, и с една взета назаем цигулка, той все пътува. С цигулката си е омагьосал публиката на концерти в Токио, Амстердам, Берлин, Братислава, Прага, Будапеща, Брашов, Белград, Сараево, Любляна, Франкфурт, Лион, Бордо, Венеция, Верона, Единбург, Лондон, Талин, Виена, Ню Йорк. Въпреки кариерата си на изпълнител от световна величина, Лайко неизменно се завръща в родната Войводина – в Палич, за да бъде заедно със семейството и конете си.

За последните 20 години Феликс има издадени дузина авторски албуми, а колаборациите му на сцената и в студио включват имена от световна величина като: Noir Desir, Balanescu Quartet, Роби Лакатош, Михай Дреш, Борис Ковач, тувинския ансамбъл Huun Huur Tu, оркестъра на Бобан Маркович, Беа Пая и др.

В София Феликс пристига заедно с виолиста Антал Брашньо по специалната покана на Института „Балаши” (Будапеща), с посредничеството на д-р Ласло Бедеч (преводач, преподавател по унгарски език и литература в СУ), като концертът е част от серията на Програма „Христо Ботев” и Културния център на Софийския университет „Аларма Пън(к) Джаз: СУниверситетски арт-пространства”.

Лайко Феликс е познат на българската публика и като изпълнителят на главната мъжка роля във филма „Делта” (Унгария-Германия, 2008, реж. Корнел Мундруцо), многократно награждаван на редица международни кинофестивали, а премиерата му за България бе в рамките на София Филм Фест 2009 (разпространител: „Арт Фест”). Преди концерта на 28 май в София са предвидени и няколко специални прожекции на „Делта” в Дома на киното и Euro Cinema, чиито дати ще бъдат обявени допълнително. До деня на концерта музика на Лайко Феликс можете да слушате всеки ден от 15:00 ч. на Пън(к) Джаз стрийма на Радио Бинар ( http://binar.bg/player/punk-jazz ).

„Моята задача е да се концентрирам върху музиката, върху ръцете си, да внимавам какво свирят другите музиканти до мен – такъв договор съм сключил с публиката, за това плащат. Не мисля, че аз самият съм толкова важен.” – казва Феликс през 2012 г. в интервю за британското сп. The Strad. Затова всеки негов концерт е изключително преживяване: човек се разтваря заедно с останалата публика в музиката, в нещо, което не може да се определи или изкаже с думи.

Facebook event

За повече информация:

http://www.felixlajko.hu

http://www.balassiintezet.hu

https://www.facebook.com/alarmafest

http://bnr.bg

 

http://culturecenter-su.org

 

 

poster-lajko-elix-su