Начало / Новини / Календар / Концерт на традиционно клапско пеене в изпълнение на Клапа „Йелса“

Аула, Ректорат

На 26 септември 2015 г. от 19.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще се проведе концерт на традиционното клапско пеене в изпълнение на Клапа „Йелса“. Организатори на събитието са Посолството на Република Хърватия у нас и Софийският университет.

* * *

Клапската музика е форма на традиционно акапелно пеене в Далмация, Хърватия. Думата клапа се превежда като „група приятели“ и води корените си от църковното пеене. Основни елементи на музиката са хармонията и мелодията. През 2012 г. клапското пеене влиза в Списъка с образци на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Клапската група се състои от първи тенор, втори тенор, баритон и бас. Възможно е да се удвоят всички гласове, с изключение на първия тенор. Обикновено клапата е съставена от не повече от 12 изпълнители. Напоследък са доста популярни и женските вокални групи. Характерно е, че мъжките и женските групи не се смесват.

Клапската традиция е жива и до ден днешен. Много млади хора от Далмация ценят високо клапите и пеят редовно, когато се събират навън с приятели. Не е необичайно да се чуе клапско пеене по улиците вечерно време на чаша вино и вкусна храна.

* * *

Клапа „Йелса“ е основана през 1995 г. от група загребски студенти родом от малкия град Йелса, намиращ се на остров Хвар. Целта на създадената група е да продължат своята културна активност, започната в родния им град.

Не след дълго групата започва да приема още нови членове от други далматински градове, както и от Загреб. Всеотдайността към традиционната певческа техника много скоро дава своя резултат под формата на сериозни и добре приети изпълнения, безброй концерти из цяла Хърватия, участия на различни традиционни музикални фестивали и три издадени албума.

Едновременно с това се занимават с други стилове, така клапата развива свой музикален вкус и намира удовлетворение в изпълнението на свещената музика от хърватски или чуждестранен произход. Музикантите често я изпълняват в нетипичен вокален стил, удвоявайки първия тенор, за да успеят да постигнат хомофоничен звук, необходим при някои стилове.

Чрез интензивната си работа върху качеството на певческата си техника клапата „Йелса” успява да обхване широк спектър от музикални стилове, да достигне до високи музикални стандарти и да развие доста богат репертоар от песни.

Клапа „Йелса” е спечелила многобройни хърватски и международни награди и е имала участия в Австрия, Германия, Унгария, Словакия и Словения, като по този начин продължава да се разпространява оригиналното клапско пеене.

През 2012 г. клапата представя този вид пеене в сградата на ЮНЕСКО в Париж по повод обявяването на клапското пеене за нематериално световно културно наследство.