Начало / Новини / Календар / „Китайската външна политика: участници, приоритети, предизвикателства“. Гост-лектор проф. д-р Сие Тао.

Централен военен клуб, Тържествена зала, гр. София, бул. „Цар Освободител“ 7

Проф. д-р Сие Тао получава докторска степен по политически науки в Американския Северозападен университет през 2007 г. Провежда редица изследвания, свързани с взаимоотношенията между САЩ и Китай и китайската външна политика. Проф. Сие Тао води курсове по „История на китайския комунизъм“, „Въведение в американската политическа система“, „Въведение в сравнителните политики“, „Политика на съвременен Китай“, „Китай и светът: въведение в съвременната китайска външна политика“. Получава награди и отличия за преподавателската и изследователската си дейност. Проф. Сие Тао има редица публикувани монографии и статии, свързани с китайската външна политика.

За лекцията:

Без значение дали става дума за международна търговия, климатични промени, ограничаване разпространението на ядреното оръжие или глобално управление, Китай играе все по-важна роля на световната сцена. За това е изключително важно – особено за хората извън Китай – да научат кои са главните участници в определянето на китайската външна политика, кои са нейните приоритети и какви са бъдещите предизвикателства, пред които ще се изправи Китай.

В своята лекция проф. Сие Тао ще представи пет групи участници във външната политика на Китай, сред които Политбюро, Министерство на външните работи, Държавен съвет, министри, институти за изследвания, организации и други. Най-важните приоритети на китайската външна политика в момента според проф. Сие Тао са достъпът до енергия и суровини – неделима част от икономическото развитие на Китай, взаимоотношенията със САЩ, както и взаимоотношенията със съседните държави. Без стабилни граници и съседи-приятели Китай ще е сериозно затруднен в следването на целта си за придобиване на световно влияние. Проф. Сие Тао ще се опита да даде отговор на въпроси като: как САЩ и Китай могат да съществуват мирно – и още по-важно – да си сътрудничат по въпроси от световна и регионална значимост, как Китай да успее да превърне силните си икономически връзки в силни политически такива, как да спечели отново благоразположението на АСЕАН, и редица други.

Policy