Начало / Новини / Календар / Кинофорум "Моят филм" / "Ябълките на Адам"/ - прожекция и дискусия

Театрална зала, Ректорат

Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски” представя в рамките на Кинофорума „Моят филм“ /серия прожекции и обсъждания/ "Ябълките на Адам" (2005) - изборът на д-р Галина Гончарова ("Културология", Софийски университет).

Настоящият кинофорум няма претенцията на едно професионално и институционално говорене за кино. Той е колебаещ се в своите основания опит да се проследи сложната траектория на сбъдването на желания при гледането и запомнянето на харесваните от нас филми. Тази траектория започва с пренасящото в детството задоволство от видяното на екрана и завършва с небрежно съхранявания в паметта каталог на режисьори и актьори, който спонтанно и/или рефлексивно обменяме с близки, приятели, колеги. Говорим за направилите ни впечатление филми така както ги помним – инфантилно, хаотично, понякога страстно и в готовност да влезем в различни дискурсивни битки на идентичност, обвързани с проблематичното аматьорско право на (компетентно) мнение. Нерядко вкусът ни за кино озадачава дори нас самите, носейки конфликт с установени образци и норми. Любимата реплика не съвпада с любимия кадър. Появяват се и изчезват връзките с наскоро прочетени текстове и преживени културни събития. Сюжетите и сцените попадат в интерпретативни рамки, чийто произход се заличава в следите от научните, професионални и каквито и да било други занимания.

В рамките на „Моят филм“ ще поемем риска да внесем относителен ред в този хаос, но оставяйки и дори насърчавайки свободното споделяне на мнения и интерпретации от различни любителски, изследователски и експертни позиции извън полето на кинокритиката и сериозното знание за киноизкуството. Ще експериментираме с едно публично говорене за личния филм, провокирайки и оспорвайки паметта за видяното пред/на екрана.

Д-р Галина Гончарова

1-k

Ябълките на Адам /Adams Aebler

(2005, Дания-Германия)
Режисьор и сценарист: Андерс Томас Йенсен

Оператор: Себастиан Бленков
Музика: Йеппе Каас
Продуцент: Тиви Магнусон
Актьори: Улрих Томсен, Николай Лие Каас, Паприка Стийн, Али Казим, Николай Лий Каас, Николас Бро, Томас Йенсен

Вярвам, защото е абсурдно

Юродив свещеник и здравомислещ нацист дискутират/преживяват книгата на Йов на фона на стилизиран готически пейзаж, превръщайки се в приказни герои на един трансгресивен наратив за модерните търсачи на златни ябълки. Как подобна визия и сюжет помагат за разбирането на конструирането на религиозните идентичности в контекста на (де)секуларизацията? Кога и как ставаме атеисти или вярващи? Как веровият хоризонт преобръща или съхранява екзистенциалните и социални значения на даден (извън)всекидневен опит. Доколко каноните и ритуалите са запазили днес своите психологически и социални функции? Само малцинствата и маргиналите ли могат да бъдат радикални в своите верови търсения? Може ли една черна комедия да цитира Библията и да поставя карамазовски въпроси? По какъв начин филмът „Ябълките на Адам“ на реж. Андерс Томас Йенсен може да бъде вписан в съвременните изследвания на социология на религията и антропология на религиозните практики?

Ще се опитаме да потърсим отговор на поне част от тези въпроси на първата среща в рамките на кинофорума „Моят филм“, инициатива на Културния център на Софийския университет.

2-k