Начало / Новини / Календар / Кинофорум „Моят филм“. Изборът на проф. Миглена Николчина: прожекция и дискусия върху филма „Мишена“

Театрална зала, Ректорат

Филмът "Мишена" е на режисьора Александър Зелдович (по сценарий на Владимир Сорокин и Александър Зелдович).

Оператор: Александър Илховски; Продуцент: Дмитрий Лесневски; Музика: Леонид Десятников.

С учаситето на: Антон Хабаров, Виталий Кищенко, Максим Суханов, Данила Козловский, Даниeла Стоянович, Нина Лощинина, Светлана Новикова и др.

imdb

Трейлър

Национална премия на кинокритиката и кинопресата „Бял слон“ (2011) за най-добра операторска работа (Александър Илховски), художник (Юрий Хариков, Владимир Родимов) и музика (Леонид Десятников).

„При първо гледане филмът по-скоро не ми хареса, остави ме студена. Седмица по-късно установих, че не съм престанала да мисля за него. Гледах го пак. И си дадох сметка, че точно това е било правилното – да останеш студен, да не престанеш да мислиш, да гледаш многократно.

На фона на днешните теми за „новите руски“ (твърдят, че режисьорът Зелдович е изковал това название), необузданата консумация, спектакъла и медиите, меланхолията и вътрешната скука, филмът, чието действие се предполага да се развива във вече много близкото бъдеще, 2020 (числова символика?), разгръща два диалога. Единият е диалог с Толстой – от преобръщането на знаменитото изречение от „Ана Каренина“ („Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему“), през метафоричното сплитане на страстта и конете, до бруталния финал. Много по-интензивен обаче е диалогът със „Сталкер“ на Тарковски – по отношение на фантастичния сюжет, ритъма на сюжетно протичане, психологията на персонажите, атмосферата, предметния свят, звука, колорита и поразителната работа с камерата, която е сякаш многомерен визуален негатив на „Сталкер“, най-сетне по отношение на самата притча, която трансформира зоната в мишена. Едва ли е филм за всеки вкус, но се надявам да стигне до онези, които биха могли да го оценят.“

Миглена Николчина

Проф. Миглена Николчина преподава история на литературата в Софийския университет. Авторка е на книги с теория, литературна история, стихове и разкази.

Модератор на събитието: Васил Прасков.

В рамките на форума се насърчава свободното споделяне на мнения и интерпретации от различни любителски, изследователски и експертни позиции извън полето на кинокритиката и сериозното знание за киноизкуството. Кинофорум „Моят филм“ няма претенцията на професионално и институционално говорене за кино. Той е колебаещ се в своите основания опит да се проследи сложната траектория на сбъдването на желания при гледането и запомнянето на харесваните от нас филми. Говорим за направилите ни впечатление филми така както ги помним – инфантилно, хаотично, понякога страстно и в готовност да влезем в различни дискурсивни битки на идентичност, обвързани с проблематичното аматьорско право на (компетентно) мнение.

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

kinoforum-17-may