Начало / Новини / Календар / Катедрата по биохимия на Биологическия факултет на СУ чества своя 50-годшен юбилей

Аула на Биологическия факултет на СУ, бул. "Драган Цанков" №8,

На 20 ноември 2015 г. от 16:00 часа в Аулата на Биологическия факултет ще бъде отбелязана 50-годишнината на Катедрата по Биохимия на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празникът е посветен на проф. д-р Тодор Крумов Николов и на всички колеги, работили всеотдайно за развитието и утвърждаването й, като водеща в обучението по биохимия в България.

Катедрата по биохимия е създадена през 1965 г. с решение на Факултетния съвет на Биологическия факултет (Протокол № 3/25.01.1965 г.) За неин първи ръководител е избран проф. д-р Тодор Крумов Николов. Още със създаването на Катедрата започват да функционират две специализации – „Биохимия и физиология на растенията“ и „Биохимия и физиология на животните и човека“.

В началото на 80-те години на ХХ век се създава специализацията „Биохимия“. През 1982 г. съвместно с Катедрата по клинична лаборатория на Медицинска академия в София (сега Медицински университет) е създадена специализацията „Клинична химия”.

След въвеждането на образователно-квалификационните степени „бакалавър”и „магистър” специализациите „Биохимия” и „Клинична химия” са преобразувани като магистърски програми „Биохимия” и „Клинична химия и молекулярна диагностика”, които стават едни от най-предпочитаните програми в Биологическия факултет.

Катедрата по биохимия е инициатор и един от създателите на междукатедрената магистърска програма „Генно и клетъчно инженерство”.