Начало / Новини / Календар / Йохей Сасакава ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 6 юни 2016 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, председателят на Фондация „Ниппон“ Йохей Сасакава ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии на Университета. Председателят на Фондация „Ниппон“ е личност с огромни заслуги за подпомагане на културата в целя свят. Ръководената от него фондация предоставя от дълги години средства за стипендии на докторанти и преподаватели от Софийския университет.

Йохей Сасакава има огромен принос за редица благородни каузи, сред които особено изпъква борбата за пълна победа над проказата като заболяване и над съпътстващата я обществена дискриминация, от която страдат не само болните, но и много оздравели по света.

Йохей Сасакава ще произнесе академично слово на тема: "Победа на два фронта: ликвидирането на проказата като болест и като стигма".

Йохей Сасакава е завършил политически и икономически науки в Университета „Мейджи“ в Токио. В основаната през 1952 г. Фондация „Ниппон“ от 1981 г. е член на Борда на директорите, от 1989 г. е президент, а през 2005 г. става председател. Специален пратеник е на правителството на Япония за национално помирения в Мианмар. Посланик на добра воля на Световната здравна организация за елиминиране на проказата.

Йохей Сасакава е носител на множество награди, сред които Международна награда за мореплаване, Награда „Върховенството на закона“ на Международната адвокатска асоциация, Международна награда „Ганди“. Почетен доктор е на редица университети, сред които Йорк, Малайски, Букурещки, почетен академик на Руската академия за естествени науки.