Начало / Новини / Календар / Изпит по химия за кандидат-студенти

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Писменият изпит по химия се състои от две части. Първата част е от 20 тестови задачи, включващи въпроси по неорганична и органична химия, с изборен отговор (един от пет). На всеки въпрос трябва да се отбележи само едно вярно решение. Въпроси с повече от един отбелязан отговор се приемат за невалидни. Всяка вярно решена тестова задача носи 2 точки. Максималният брой точки за теста е 40. Попълването на теста приключва един час след началото на изпита.

Втората част включва 4 логически задачи (2 по неорганична химия и 2 по органична химия). При решаването на логическите задачи може да се изисква кратко обяснение на някои факти или закономерности, които са отбелязани в условията на задачите. Решаването на задачите трябва да бъде илюстрирано с изравнени химични уравнения, като се посочат и условията, при които протичат реакциите. Обемът на задачите е съобразен с времетраенето на изпита. Общият брой на точките от втората част на изпита е 80. В зависимост от сложността всяка задача носи от 15 до 25 точки.

Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. По време на изпита на всеки кандидат-студент ще бъдат предоставени помощни материали: периодична таблица, таблица за разтворимост, ред на относителната активност и ред на електроотрицателност. Използването на собствени материали не се разрешава.

При подготовката за изпита могат да се използват всички одобрени от МОН действащи учебници за 7, 8, 9 и 10 клас – задължителна и профилирана подготовка. Учебниците за 11 и 12 клас профилирана подготовка могат да се използват като допълнителна литература за по-пълно изясняване на материала от програмата. В конкурсния изпит няма да бъде включен материал извън изпитната програма.