Начало / Новини / Календар / Изложба живопис и графика «Еко Антарктида»

Централно фоайе, Ректорат

Изложбата е посветена на патронния празник на СУ «Св. Климент Охридски» и Българската полярна база «Св. Климент Охридски» и може да бъде разгледана до 30 ноември 2015 г. Събитието се организира от Центъра за полярни изследвания към Софийския университет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Еко Антарктида е културна програма, чиято цел е чрез изкуството в различните му форми да се обърне внимание на необходимостта и отговорността да се грижим за антарктическия наследство и околната среда на нашата планета.
Целта на проекта е да съчетае естетическите възможности на съвременното изкуство с текущи въпроси, касаещи опазването на околната среда и влиянието на човешкия фактор.

Проект ЕКО АНТАРКТИДА 2015-2016, съвместно с Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” стартира инициатива, чрез която учениците ще изразят своята гледна точка, по проблемите касаещи екологията на Ледения континент. Подобни инициативи вече са факт в Испания, Чили, Аржентина, Уругвай и др.

Работите ще бъдат разделени в четири категории: скулптура, живопис, графика и графичен дизайн. В края на месец ноември 2015 г., след оценка от специализирано жури, ще бъдат отличени по три работи от всяка категория.

На 24 ноември, в навечерието на патронния празник на Българската полярна база и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, избраните творби ще бъдат изложени в Централното фоайе на Ректората, което ще е част от инициативите за отбелязването на патронния празник на Българската база и Софийския университет – 25 ноември и 1 декември Международния ден на Антарктида.