Начало / Новини / Календар / Изложба „Път към Бога” – възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари”

Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"

„Път към Бога” – Възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари е съвместна изложба на Историческия музей – Самоков, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”. Изложбата проследява създаването на една от най-значимите школи в културата ни - Самоковската художествена школа и развитието на иконописното изкуство от представителите на няколко известни самоковски рода. Експозицията отдава почит и към още една известна самоковска фамилия – Карастоянови, дала прочути печатари, графици, щампари и фотографи.

В изложбата са включени икони и инструменти, принадлежали на някои от основоположниците на Самоковската художествена школа. Подредени са и т. нар. ерминии, в които зографите си водят бележки за технологията – как се рисуват букви, винетки, как се нанасят светлосенки и т.н. Във витрините могат да се видят самоковски ръкописи, книги от печатницата на Никола Карастоянов и от книжната сбирка на Доспейския род.

Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".