Начало / Новини / Календар / „И мога вече сам да се разкажа...” - съвместна изложба на Националния литературен музей и Университетската библиотека, посветена на 125 г. от рождението на Гео Милев

Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"

Откриването ще се състои на 5 февруари 2020 г. от 15.30 ч. във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”.

Представени са книги и периодични издания от фонда на Университетската библиотека, архивни материали, предоставени от Националния литературен музей и репродукции на рисунки на Гео Милев.

Посетителите ще имат възможността да видят превода на драматическата поема Манфред от Байрон, с дарствен надпис от преводача: "На Дора и Боян Пеневи. Гео Милев", проектоустав, съставен от Гео Милев, на акционерно дружество за книгоиздателство „Везни“, пощенски карти от Гео Милев до приятеля му Стефан Алексиев, книги от поредиците „Лирични хвърчащи листове” и „Книги за библиофили”, двете приживе издадени стихосбирки „Жестокият пръстен” (1920) и „Иконите спят”(1922), антологии, съставени от Гео Милев, публикации в периодичния печат, издания за деца, течението на списанията „Везни” и „Пламък”.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 март 2020 г.

PLAKAT