Начало / Новини / Календар / „Форум за справедливост“ представя първа лекция, посветена на Кристиан Таков

Конферентна зала, Ректорат

Фондация „Кристиан Таков“ и Културният център на Софийския университет организират първата лекция от инициативата „Форум за справедливост“, посветен на юриста и преподавател в Софийския университет доцент Кристиан Таков. Темата е „Нито воля, нито мощ: съдът като гарант на демокрацията“, лектор ще бъде Йонко Грозев, съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и приятел на Кристиан Таков.

Лекцията ще се проведе на 9 ноември 2019 г. от 17.00 часа в Конферентната зала на Алма матер.

Отсъстващата справедливост е един от най-важните и очевидни проблеми на съвременна България, а въпросът „Що е справедливост?“ е един от най-значимите в световната морална философия и философията на правото. Кристиан Таков мислеше и пишеше и по двата проблема - практическия и теоретическия.

Намерението на организаторите е да превърнат в традиция събитието „Форум за справедливост“ и всяка година през ноември, около рождения ден на Кристиан Таков, да бъде представяна лекция, чиято основна тема ще е справедливостта.

Кристиан Таков ни напусна на 11 юли 2017 година и остана като една от най-значимите фигури в съвременната ни история – блестящ юрист, завладяващ преподавател и всеотдаен обществен деец. Той неизменно присъства в сърцата на мнозина и животът му не спира да им дава кураж и вдъхновение.

1