Начало / Новини / Календар / Форум 2019: Пловдив – Европейска столица на културата 2019 /Първи национален информационен семинар по проекта/

Конферентна зала

На 17 май в Конферентната зала на Софийския университет ще се проведе първото национално събитие от серията информационни семинари „ФОРУМ 2019“, заложени в изпълнението на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинара, стартирал на местно ниво миналия декември, е представянето пред широка аудитория на проекта и програмата на Пловдив – ЕСК 2019, както и възможностите за активно участие в инициативата. Екипът на Общинска фондация „Пловдив 2019“ ще направи презентация, последвана от отворена дискусия с публиката, в търсене обратна връзка и обмен на опит по различните теми от културния сектор.

Организаторите отправят покана към културните оператори и други организации, имащи отношение към културата в София и цялата страна; но също така и към студенти и доброволци с интерес в областта на културата, изкуствата, хуманитарните науки, европейска културна политика и др.

Семинарът е със свободен достъп и не изисква предварителна регистрация.

* * *

Общинска фондация „Пловдив 2019“ е неправителствена организация с идеална цел, учредена през 2011 г. по решение на Общински съвет – Пловдив. Първите няколко години в работата на Фондацията са съсредоточени в подготовка на кандидатурата и избиране на Пловдив за Европейска столица на културата (ЕСК) през 2019 г. На 19 май 2015 г. Пловдив официално бе обявен за ЕСК 2019, а фондация „Пловдив 2019“ стартира нова фаза на изпълнение на проекта, пренасочвайки своите функции към реализация на артистичната програма. Тя е структурирана в четири програмни платформи - сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – в рамките на които се предвиждат проектни инициативи, рамкови програми, артистични събития и фестивали, конференции и социални дейности.

Инициативата Европейска столица на културата е предпоставка за реализиране на едно европейско измерение на сътрудничеството с местни и международни партньори. Проектите и проектните идеи, заложени в програмата на Пловдив ЕСК 2019, обхващат над 60 различни по мащаб и насоченост инициативи на организации от над 40 държави и над 200 национални и международни партньорства, обединени под мотото „Заедно“.

Фондацията работи с партньорски организации на местно, национално и международно ниво; планира и координира реализирането на образователни и социални проекти, фестивали, изложби, представления, ателиета и дискусии, заложени в проекта „Пловдив – Заедно 2019“. „Пловдив 2019“ е кауза, която разчита на активното участие на гражданите, на подкрепата на доброволци, поддръжници, институционални и бизнес партньори от Пловдив, България и Европа.

Официален уебсайт: http://plovdiv2019.eu/

Forum_2019_Poster_A3