Начало / Новини / Календар / Форум 2019 "Долу-горе култура" - отворен разговор с Пийтър Дженкинсън и Шийла Райт

Конферентна зала, Ректорат

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет съвместно с Фондация „Пловдив 2019“. Модератор: Виктор Янков.То се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

ДОЛУ–ГОРЕ КУЛТУРА включва две събития в сферата на културния мениджмънт, създаването на партньорства и реализирането на артистични идеи в посока от долу нагоре. Водещи ще бъдат Питър Дженкинсън (брокер в сферата на културата), Шийла Райт (директор на ThreeJohnsandShelagh, Mission Models Money и член на Demos UK и Toynbee Studios) и Любов Костова (директор на British Council Bulgaria ). Проектът е част от образователната платформа ФОРУМ 2019 на фондация Пловдив 2019 / Plovdiv 2019 .

Отвореният разговор с Пийтър и Шийла ще изследва теми, свързани с промяна на градската среда чрез култура, ролята на културните предприемачи, креативните пространства и изместването към социални, граждански и политически ангажирани практики. Ще бъдат представени примери както от целия свят, така и конкретно от страната, ще бъдат дискутирани глобални тенденции и важни проблеми и ще бъдат предложени редица възможни техни прочити и алтернативни решения.

Събитието ще се проведе на английски език с превод на български.

На 15 май от 14.00 ч. в Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“, Малка конферентна зала на (ет. 2) ще се проведе второто събитие

Професионалното ателие с Пийтър, Шийла и Любов. То ще се фокусира върху конкретни казуси в сферата на културния мениджмънт и тяхното решаване.

Ателието ще се проведе на английски език и е с предварителна селекция на участници, като всеки може да кандидатства през регистрационната форма .

Краен срок за кандидатстване: 1 май 2017

Уведемяване за резултатите, с имейл: 5 май 2017

За въпроси: info@plovdiv2019.eu

ВОДЕЩИ:

Питър Дженкинъсн играе водеща роля в сферата на културата вече повече от 20 години, в които работи активно за промени в културната и политическата среда и се старае да повиши социалната справедливост. Той е канцлер на Cannon Hill Art School, член в прогресивната политическа мрежа Compass и посланик на The Alternativet. Питър е и основавател на Culture+Conflict; на английската платформа за кретивност в образованието Creative Partnerships, която в момента е на стойност 110 милиона паунда; и на The New Art Gallery Walsall – на стойност 21 милиона паунда.

Шийла Райт работи в сферата на културните и креативните икономически политики и устойчивото им осъществяване от десетилетия. Шийла публикува редица текстове, между които Creativity Money Love, Where does it hurt?, After the Crunch, So. What Do You Do?, Making Good Work and Design for Learning, а освен тях често пише статии и трудове с фокус върху устойчиви културни, креативни и социални проекти, умения и инвестиционни политики. Също така тя участва в разработването на стратегията Creative Britain и в EU Expert Working Group, част от Creative Industries.

ОРГАНИЗАТОРИ:

ДОЛУ–ГОРЕ КУЛТУРА се организира от Албена Тагарева, Виктор Янков, Йоана Стефанова, Лилия Йовчева, Рая Стефанова, Юлиана Дечева, участници в Salzburg Global Seminarl Forum for Young Cultural Innovators през октомври 2016-а. Това бе първото издание с представители от България и бе подкрепено от Фондация „Америка за България“.

Проектът се осъществява в партньорство с Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“.

ФОРУМ 2019 е образователна платформа на фондация Пловдив 2019 / Plovdiv 2019, която включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019. Темите, които се представят и обсъждат, са тясно свързани с програмата на Пловдив ЕСК 2019 и целят да стимулират професионални дискусии и обмен на опит и знания в сектора на културата и изкуствата в България.