Начало / Новини / Календар / Фестивал за пърформанс изкуство Sofia Underground

Театрална зала, Ректорат

Създаден преди двадесет години и възроден преди десет, през 2017 г. фестивалът за пърформанс изкуство Sofia Underground ще фокусира темата си върху времето. Времето като сила, като фактор или като проблем, но най-вече като въпрос от лично, обществено и артистично естество и абстракция.

17:00 часа

Изкуството след Прехода – Принц Папа Жан

Илина Консулова
Пърформанс, 2016, 20 - 30 минути

„ИсП“ е иронична нонсенс презентация/толк, посветена на бъдещия тренд в бг-арта, наложен от младите български кураторки – Прехода. Надявам се вече да са изсмукали комунизма до дупка най-сетне! Все пак, убедена съм, че са забравили за една от най-светлите арт фигури на Прехода – Маестро Принц Папа Жан. Иконичен за миналото, представителен за настоящето, мистериозен/предвидим като бъдещето

Илина Консулова

18:00 часа
I have a pale Cultural dissonance, yeah like whatever f**k it and feelings and stuff.
Вълко Чобанов
Пърформанс, 2016, 60 - 80 минути

Пърформансът ще се развие като обедини телевизионно предаване, в което участват гости от публиката, и некачествен пърформанс арт на един лош пърформанс артист. Случването ще смесва жанрове и разглежда различни теми. Пърформансът ще обърне внимание на различни съвременни културни явления и събития в България и аналогични на тях по света; ще миксира реална информация и документални кадри с преправена такава и ще включва минималистичен абсурден хумор.

Вълко Чобанов

19:00 часа
Ways of Something (част 3 и част 4)
Лорна Милс
Видео, 2014 – 2016, 60 минути

Видео-проектът Ways of Something включва 4 отделни части, създадени в периода 2014 – 2016. Проектът представлява компилация от едноминутни видеа от различни уеб-базирани артисти, които се занимават с 3D рендериране, създаване на гифове, филмови ремикси, уеб-камера пърформанси и уебсайтове – с цел да представи какафоничните условия на художествено творчество в пост-интернет ерата. Куриран и компилиран от Лорна Милс, това е съвременен римейк на популярните филмови епизоди на BBC Ways of Seeing, създадени от изкуствоведa Джон Бърджър въз основа на собствената му книга със същото заглавие, които изследват, най-общо казано, как гледаме изкуство. Крайният художествен продукт, в резултат, функционира като изкуство за изкуството за телевизията за интернет.

В рамките на проекта ON! Media Arts на eXAF.org