Начало / Новини / Календар / Фестивал на здравето

Борисовата градина

На 31 май от 09.00 до 21.00 часа в Борисовата градина ще се проведе Фестивал на здравето. Той се организира от Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Факултетния студентски съвет на Медицинския факултет на СУ.

В същността си, проектът представлява идея с потенциал за голям положителен ефект. Въпреки нарастващите темпове, с които световната медицина се развива, все още профилактиката се разглежда като най-ефективен и „безболезнен” начин за подобряване на здравето на хората в една общност. В много европейски държави има практика да се организират такива мероприятия, като в по-далечен план те доказано пестят и от държавните средства, и от страданието на гражданите.

В деня на събитието студентите по медицина от Софийския университет, заедно със своите колеги и представители на BGDonor (органзизиращи дейността на шатра „Органодарителство”) ще запознават минувачите в Борисовата градина с различни въпроси от сферата на медицината.

В парка ще бъдат разположени 10 шатри, във всяка от които ще се презентира конкретна тема. Идеята е всичко да бъде представено по достъпен начин и да се създаде интерактивна среда, в която не просто да се говори теоретично, а да се казва най-важното по дадена тема, като ще могат да се задават и конкретни въпроси.

Всяка шатра ще има програма, която ще се повтаря през фестивалния ден, така че всеки да може да разгледа и чуе всичко. Ще има и шатра „Спорт”, при която освен за краткото теоретично представяне, всеки ще може да остане и да поиграе някакъв спорт. За по-малките е предвидена шатра „Занималня за деца”, където мъниците ще разберат какво е да си лекар, упражнявайки се върху плюшени мечета.

Откриването на Фестивала на здравето ще бъде в 09.00 часа на лятната сцена в Борисовата градина. На същото място, но от 18.00 до 20.00 часа трима гост-лектори ще говорят по интересни въпроси от сферата на медицината. Накрая между 20:00 и 21:00 ще се проведе закриването на фестивала с увеселителна програма.

За повече информация: http://students.uni-sofia.bg/zdrave/

festival