Начало / Новини / Календар / ET MISERICORDIA TUA - празничен концерт в Страстната седмица преди Великден

Аула, Ректорат

По покана на Културния център на Софийския университет, солистите от Бароковия състав „Афетуозо” и техни колеги-музиканти с многобройни изяви по световните концертни сцени се събират заедно в Страстната седмица преди Великден, за да изпълнят специално за софийската публика ораториална пасионна програма из произведенията на Бах, Хендел, Перголези и Моцарт.

1

Виолета Радомирска (мецосопран) пристига от Швейцария, Димитър Маринкев (барокова флейта) идва от Германия, Борис Радилов (виолончело) – от Скопие, а от България се присъединяват Христина Василева (сопран) и Ивайло Донков (тенор). Маестро Йосиф Герджиков (диригент и композитор, председател на Хенделовото общество в България) ще ръководи състава.

На 16 април, сряда, в тържествената аула на Университета ще прозвучат арии от „Йоханес Пасион” и „Матеус Пасион” от Бах, арии от оратория „Месия” от Хендел, части от „Stabat Mater” от Перголези, откъси от ораториални и инструментални творби от Моцарт.

2

И така, с музика ще се понесе посланието на Св. Апостол Павел до римляните:

Ако Бог е за нас, кой ще е против нас? Оня, Който и собствения Си Син не пощади, а Го отдаде за всички ни, как няма да ни подари с Него и всичко?” (Гл. VIII, 31-34)

Традиционният спонсор на Бароковия състав „Афетуозо”, „Средногорие Мед Индустриален Клъстер”, ще допринесе за тържествената атмосфера с по чаша шампанско за публиката в антракта на концерта.

3