Начало / Новини / Календар / Две изложби - живопис и есклибрис в дните на испаноезичната култура в СУ

Галерия "Алма матер", Ректорат

"Жена фракталия. Автопортрети с чужда намеса" на Кармен Ерера Нолорве /Перу/ и Изложба екслибриси от Национален студентски конкурс „Марио Варгас Льоса в Софиясе представят от Института "Сервантес" - София, Катедра „Испанистика и португалистика” към Факултета по класически и нови филологии, Културния център на СУ и Галерия "Алма матер". Те се организират по повод Дните на испаноезичната култура в Софийския университет и са част от програмата на традиционните Майски дни на културата в СУ. Изложбите могат да бъдат разгледани до 22 май 2015 г.

Официалното откриване ще бъде на 11 чай от 17.30 часа в Галерия "Алма матер".

Проектът „Femme fractale / Mujer fractal – Жена фракталия. Автопортрети с чужда намеса“ се ражда от размишления върху проблема за изграждането на женската идентичност, както в индивидуален, така и в колективен план. Авторката прибягва до теорията за фракталиите като пресъздава в различен мащаб фрагментирани, симетрични и неравни образи, съпоставени с литературни автопортрети на съвременни латиноамерикански поетеси, създадени специално за този проект.

Кармен Ерера Нолорве е родена в Пукалпа, Перу. Учила е в Католическия университет в Лима и има магистърска степен по пластични изкуства от университета в Бордо 3, където преподава понастоящем. До сега е имала пет самостоятелни изложби във Франция, участвала е в редица колективни изложби. Позната е на българската публиката с участието си като специален гост на Втория Форум „Малки графични форми“ - София 2013.

* * *

Изложбата екслибриси от конкурса „Марио Варгас Льоса в София“ представя студентски творби, получили награди от конкурса, организиран от сдружение „Лингва франка“ по повод удостояването на испано-перуанския писател с доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климен Охридски“. Изложбата гостува за пръв път в Софийския университет, а преди това е показвана в Института Сервантес в София и в Университета Комплутенсе в Мадрид.

vinilPortugal_Spanish_1