Начало / Новини / Календар / Дискусия на тема: „Има ли българско независимо кино и какво от това?“

Конферентна зала, Ректорат

Дискусия с участието на Алек Алексиев, Иван Дойков, Мартичка Божилова, Ники Илиев. Водещ на разговора: Александър Донев

След 2010 година повече от една трета от българските пълнометражни игрални филми, които са имали премиера в кината или на големите национални кинофестивали, са създадени с минимална или въобще без държавна подкрепа. Какво означава този процес и по какъв начин независимите филми влияят на цялостната българска филмова среда – финансиране, производство, фестивали, критика, публика? Естетически или икономически са главните мотиви, които карат филмови творци с различни творчески биографии да реализират независими филми? Налага ли нарасналото производството на независими филми необходимост от по-дълбока реформа на системата за публично финансиране на българското кино? Това са част от темите, които ще бъдат обсъдени в дискусията за независимото кино на 14 май в Софийския университет с участието на продуценти, актьори, режисьори и кинокритици.

Алек Алексиев е продуцент на „Доза щастие“ - пълнометражен игрален дебют на Яна Титова, създаден без държавно подпомагане. Известен е също така като актьор в „Чест“ (2013), „Зевс“ (2015), „Възвишение“ (2017), „Радиограмофон“ (2017), премиерния сезон на сериала „Откраднат живот“ (2015) и др.

Иван Дойков е изпълнителен продуцент на „Лошият заек” (2007, Кан – Седмица на критиката), „Мисия Лондон“ (най-гледан филм за 2010) и сериала „Под прикритие“ (2011-2017), ко-продуцент и изпълнителен продуцент на „Възвишение“ (най-гледан филм за 2017).

Мартичка Божилова е основател на Агитпроп (1997) и продуцент на филмите на компанията. Сред най-известните й продукции са документалните „Георги и пеперудите“ (2005, най-добър филм Амстердам), „Проблемът с комарите и други истории“ (2007, Кан-Седмица на критиката), „Коридор №8“ (2008, Берлинале-Форум), „Цветанка“ (2012), „Последните черноморски пирати“ (2014), „От Кремона до Кремона“ (2016), „Дворците на народа“ (2018 и игралния „Безкрайната градина“ (2018). Копродуцент на отличения със „Златна мечка“ „Не ме докосвай“ (2018).

Ники Илиев е актьор, сценарист, режисьор на четири и продуцент на три филма, създадени без държавно подпомагане – „Кажи здравей на татко“ (2007, прод. Бойко Илиев), „Чужденецът“ (най-гледан филм за 2012), „Живи легенди“ (най-гледан филм за 2014), „Нокаут, или Всичко, което тя написа“ (2018).

Александър Донев е кинокритик, преподавател и изследовател на българското кино. Автор на книгите „Помощ от публиката“ (2018) и „Независимите в киното. От Едисон до Нетфликс“ (2019).

* Изображение: Корицата на книгата „Независимите в киното. От Едисон до Нетфликс“ (2019) на Александър Донев

Събитието се организира от Културния център на Университета и провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Kino_Poster