Начало / Новини / Календар / Цифрова графика „Генерирани в компютъра, създадени от ръката”

Галерия "Алма матер", Ректорат, Северно крило

Изложбата се представя от катедра „Изобразително изкуство” към Факултета по начална и предучилищна педагогика и Културният център на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изложбата е съвместен проект на Анна Цоловска и Снежина Бисерова.

През месец януари 2015 година посетителите на галерия „Алма матер” ще имат възможност да се запознаят с нетрадиционните и новаторски експерименти в областта на комбинацията между ръчен и дигитален печат, показани в съвместния проект на Анна Цоловска и Снежина Бисерова "Генерирани в компютъра, създадени от ръката". Двете авторки представят няколко графични серии от абстрактни творби, изпълнени в различни техники и формати, които на определен етап от създаването си са преминали през дигитална обработка – често още от първоначалния момент на свободно колажиране и игра със сканирани рисунки, текстури и авторски фотографии. Впоследствие те са дообработвани, цветоотделени и подготвени за ръчен печат. Дигиталният печат върху ръчни хартии е използван като подложки за ръчно надпечатване. Композираните чрез компютърния софтуер работи са реализирани в целия спектър от техники на дълбокия и повърхнен печат – офорт, акватинта, преге, литография, силиграфия и др. Графичните серии са отпечатани в лимитирани тиражи.

Навлизането на съвременния график в територията на дигиталните технологии винаги носи изненади и провокира креативността му в посоки и възможности, които надграждат класическите техники по начини, които не е и подозирал.

От авторките

Официалното откриване на изложбата ще се проведе на 12.01.2015 г. от 18.00 часа.Тя може да бъде разгледана до 6 февруари.

Poster_A3_Ani_Snejina_web