Начало / Новини / Календар / Частица от мощите на св. Климент Охридски ще бъде дарена на академичния параклис на Софийския университет

Богословски факултет на СУ, пл. "Света Неделя" 19

На 24 ноември 2015 г. в навечерието на деня на успението на св. Климент Охридски и патронния празник на най-старото висше училище в България, частица от светите мощи на патрона на Софийския университет ще бъдат дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

В 16.30 часа частицата от светите мощи ще бъде пренесена с литийно шествие начело с Негово Светейшество българския патриарх Неофит от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет, където Негово Високопреосвещенство митрополит епископ на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи велика вечерня на св. Климент Охридски.

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1 100-та годишнина от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 година ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

***

На 25 ноември 2015 г. в 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет в присъствието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия.