Начало / Новини / Календар / "Безпределният космос на човешкия ум" - документална изложба, посветена на проф. Виден Табаков

Физически факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

На 22.10.2016 г. от 16.00 ч. във фоайето на Физическия факултет на Софийския университет ще бъде открита документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен и ще може да бъде разгледана до 30 октомври 2018 г.

K-2

Проф. Табаков е български учен, ключова фигура в реализацията на американската космическа програма, който допринася за провеждането на първия космически полет на хора до Луната, участвайки съществено в разработването на ракетите „Сатурн“.

Неговите изследвания са изключително важни за авиацията и за енергийните инсталации. Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.

Проф. Виден Табаков работи САЩ, където развива блестяща академична кариера. За уникалното дело и забележителния живот на проф. Виден Табаков доскоро в България не се знаеше почти нищо. Проф. Табаков има много важна роля в програмата "Аполо". Когато тя стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на "Аполо" българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет.

Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г.

Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.

K-1