Начало / Новини / Календар / Българинът от Украйна проф. Михаил Станчев за анатомията на конфликта (публична лекция)

Аула, Ректорат

В последните седмици проф. Михаил Станчев беше един от гласовете на милионите украинци, попаднали под обстрела на руското нападение в Украйна. Неговите живи включвания от Харков ни правеха съпричастни към съдбата на обикновените хора в Украйна. Неговото бягство от Харков, втория по големина град в Украйна, се превръща в изтощително приключение. Само благодарение на огромен късмет и помощ от добри хора, той успява да стигне до България на 5 март 2022 г. Сега е с близките си в София, но денонощно търси контакти, помага на други украиници, бягащи от войната, и откликва на поканите на медии, висши училища, организации, за да споделя какво се случва в Украйна и за факторите, довели до най-голямата дипломатическа и военна криза в Европа през 21 век.На 25 март 2022 г. от 18 часа в Аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” историкът проф. Михаил Станчев ще изнесе пред българската общественост публична лекция на тема “Анатомия на конфликта: руско-украинската война”.

Историкът е роден в семейството на бесарабски българи. Дядото, бабата и родителите му са преследвани от сталинския режим. Бъдещият професор по история е роден в Казахстан, детството му преминава в Молдова, до 5 март 2022 г. живее в Украйна. Проф. Станчев ръководи катедра по нова и най-нова история в Историческия факултет на Харковския национален университет "В. Н. Каразин".

Работил е в Харковския авиационен институт, в кметството на Харков, в Министерството на външните работи на Украйна, в харковската областна държавна администрация. В периода 1998 - 2001 г. е съветник и временно управляващ посолството на Украйна в България.

След пристигането му в България Историческият факултет покани проф. Станчев за хоноруван преподавател в Софийския университет.

Организатори на лекцията са Историческият факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Студентският съвет при СУ.

277160631_10158458947021860_5291932788218678629_n