Начало / Новини / Календар / „Аз и ти говорим за Китай“ - серия открити лекции на гост-лектори от Пекинския университет за чужди езици и Пекинския университет за китайска медицина

Институт "Конфуций", бул. "Ал. Стамболийски" №82 (вход от ул. "Опълченска")

Инситут "Конфуций" към Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира серия открити лекции на гост-лектори от Пекинския университет за чужди езици и Пекинския университет за китайска медицина на тема „Аз и ти говорим за Китай“.

Всички лекции ще бъдат на английски език. Вход свободен.

 

16.11.2016, 18:30 ч.

Образованието в Китай: Традиции и реформи

Лектор: г-н Джай Джън

Темата за китайското образование е ключова, ако желаем да опознаем по-задълбочено Китай и китайската култура. Доцент Джай Джън ще ни запознае с развитието на китайското образование от имперски до наши дни, започвайки още от философията на Конфуций, минавайки през изпитната система за държавни чиновници продължила повече от 1200години и завършвайки с нахлуването на западно влияние в края на 19ти век и ефекта, който то оставя върху традиционното китайско общество. Заповядайте, за да разберете повече за традициите и промените в китайското образование, както и с какво се отличават китайските ученици от всички останали.

17.11.2016г, 15:00ч

Модели на мислене в китайската и западната култура

Лектор: г-жа И Жуей

В първата част на лекцията се разглежда основната разлика в модела на мислене в китайската и западната култури, а именно китайският холистичен начин на мислене срещу западния аналитичен. Разликата се илюстрира чрез философските алегории на Джуандзъ и Платон.

Втората част на лекцията изследва либералния дух в китайското класическо произведение „Сън в червените покои“ през призмата на китайската културна традиция, съпоставена с интелектуалния фон на Запада.

17.11.2016, 18:30 ч

Особености на китайската традиционна медицина

Лектор: г-н Ян Би‘ан

Лекцията ще бъде представена със следните 4 части:

1. История на традиционната китайска медицина

2. Разлики между китайската и западната медицина

3. Предимства на лечението с традиционна китайска медицина

4. Примери с клинични случаи

Присъстващите ще имат възможност да усвоят методи за поддържане на добро здраве всеки ден, а също така и да разберат в кои ситуации китайската традиционна медицина е най-приложима.

Всички лекции ще се проведат в Институт "Конфуций" на адрес: бул "Ал. Стамболийски" №82 (вход от ул. "Опълченска").