Начало / Новини / Календар / „Ателие“ представя: “Българска художествена шрифтова школа”

БНТ Свят

Националната университетска телевизия „Алма матер“ представя “Българска художествена шрифтова школа”. Тази година Националната художествена академия чества 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев – учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа. Това е поводът за изложба на три поколения художници на шрифта от 50-те години до днес, за изложба, посветена на научно-изследователската и творческа дейност на проф. Йончев, както и да бъдат повдигнати няколко наболели въпроса относно съвременния български шрифт.

Един от тях е проблемът за двойния стандарт в графичната форма на българската писменост – много малко популярен проблем сред хората, които не се занимават с правене на шрифтове.

13

"Ателие" ще ви срещне с няколко типографа:

Борил Караиванов и Кирил Златков – създатели на Типофест, фестивалът за типография, който тази година се проведе за втори път. Типофест е събитието, което оказва реално влияние върху типографското ниво на дизайнерите, но и на потребителите на шрифтове. Те са и сред създателите на Манифест за българска кирилица, чрез който се опитват въведат стандарт за употреба на шрифтове в държавната администрация, образованието, печатните и електронни медии.

Илия Груев – преподава в НХА в новосъздадената магистратура по шрифт. Той е третият от създателите на Манифест за българска кирилица.

14

Светослав Симов – създава и работи във Фонтфабрик, разработва шрифтове, една част от тях се предлагат съвсем безплатно. Той ни разказва има ли среда в България за развитието на шрифта.

11