Начало / Новини / Календар / ART NET - Съвместна изложба на преподаватели и докторанти на Софийския университет и художници от град Лесковац, Сърбия

Галерия "Алма матер"

Събитието се организира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика, Културния център на Софийския университет, Културния център на град Лесковец. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет, Културния център на град Лесковац и с любезното съдействие на Културния център на Университета и галерия "Алма матер".

Изложбата ще бъде открита на 14 ноември 2016 г. от 18.00 ч.и може да бъде разгледана до 2 декември.

ArtNet e международен проект на катедра „Визуални изкуства“ към ФНПП на Софийския университет. Автор и ръководител на проекта е проф. д-р Лаура Димитрова, член на СБХ, професор в направлението Декоративни изкуства и комбинаторика: теория на художествения образ в специалност „Изобразително изкуство“ в Софийския университет.

 

Целта на ArtNet е да свърже преподаватели, млади учени, художници и изкуствоведи от различни държави, от различни висши училища по изкуство, културни центрове, организации и галерии, като даде възможност на участниците за изява и споделяне на виждания и опит.

Сред авторите, включени в изложбата:

Зоран Круль (р. 1957 г. в Титоград) завършва средното училище по архитектура в родния си град, а след това Факултета по архитектура на Нишкия университет. Член е на ULUS (Съюз на сръбските художници) и ULUPUDS (Съюз на сръбските художници – изящни и приложни изкуства). От 2001 г. е художник на свободна практика. Представил е 30 самостоятелни изложби в Сърбия и в чужбина. Участвал е в над 60 групови изложби и в много пленери. Отличаван е с множество престижни награди за творчеството си, сред които тази на Октомврийския салон на изкуствата в Лесковац, награда от Есенния салон на Съюза на сръбските художници през 2001 г., както и неколкократно с Първа награда и със Специалната награда от Extempore, Пиран (Словения ) през 2011, 2013 и 2015 г.

5 ZORAN KRULJ 120x100cmx3 (1)

Мария Петкович (р. 1978 г. в Лесковец) завършва Факултета за изящни изкуства в Белград през 2006 г. От 2004 г. е член на ULUS (Съюз на сръбските художници). Преподава във Висшето професионално училище по текстил в Лесковец, специалност „Моден дизайн“. Има 9 самостоятелни изложби, някои от които в Галерията на студентския културен център в Белград. Участвала е в над 20 групови изложби в Сърбия и в чужбина. Получавала е многократно награди за творчеството си, между които Първа награда от 51 октомврийски салон на изкуствата в Лесковец през 2013 г.

3 Marija -Patković-Smetnje (1)

Проф. д-р Лаура Димитрова завършва текстил и мода през 1982 г. в класа на проф. Д. Белев в Националната художествена академия, София. През 2013 г. защитава дисертация на тема „Възпитателни функции на постмодерния орнамент“ в Софийския университет, където в момента е преподава. Член е на СБХ. Представяла е 13 индивидуални изложби в България и в чужбина и е участвала в над 200 групови и колективни изложби, пленери и художествени проекти. Носител е на множество награди и грамоти, сред които: Втора награда за графика от изложбата на северозападните художници в Лом, наградата „Джеймс Х. Пинто” от ХІІІ Биенале на портрета в Тузла, Грамота за принос в българската култура, педагогическа и творческа дейност в изобразителното изкуство от Майски дни на културата във Велико Търново.

2 prof. d-r Laura Dimitrova (1)

Проф. Стефан Алтъков завършва Националната гимназия за изящни изкуства в София и Националната художествена академия, специалност „Живопис“ при проф. Найден Петков. Заместник-декан е на ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на българските художници и на представителството на СБХ в гр. Лом. Има над 20 индивидуални изложби и огромен брой участия в групови форуми, биеналета, квадриналета, пленери, резиденции и проекти в България и чужбина. Получавал е множество награди за живопис и рисунка, между които: Голям диплом за рисунка на Х Биенале на портрета в Тузла, Първа награда за живопис на Общата изложба на северозападните художници в Лом, Грамота за принос в българската култура, педагогическа и творческа дейност в областта на изобразителното изкуство от Майските дни на културата във Велико Търново.

 

 

1 Prof. d-r Stefan Altykov (1)