Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / За втора поредна година „Мицубиши Корпорейшън” прави дарение за специалност „Японистика”

   
За втора поредна година „Мицубиши Корпорейшън” прави дарение за специалност „Японистика”

В Центъра за Източни езици и култури се състоя церемония по приключването на проекта за дарение на специалност „Японистика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” по линия на Международната програма за дарение на „Мицубиши Корпорейшън”.

Ръководителят на проекта ас. Елеонора Колева представи пред гостите на церемонията проектите, в рамките, на които е обновена материалната база на специалност „Японистика”.

За втора поредна година „Мицубиши Корпорейшън” прави дарение за специалност „Японистика” на стойност 200 000 лв. В рамките на проектите се финансира обновяване на материалната и техническата база на специалността, като тази година в залата, която носи името на корпорацията-дарител „Мицубиши Корпорейшън”, е изградена и оборудвана кабина за симултанен превод, където ще се обучават студентите от специалност „Японистика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1

Със средства от миналогодишния проект са напълно реновирани зали 32, 29 и изследователския кабинет на преподавателите, закупени са 20 преносими компютри и е изградена единствената в Университета мултипрезентационна система, чрез която на екрана се показват в реално време екраните на 4 от компютрите, с които студентите работят.

„През 2013 година кандидатствахме отново и бяхме одобрени за втория ни проект, чието успешно финализиране бележи днешната ни церемония. Стойността му е 92 659.58 лв. Този път освен реновирането на зала 24, която именуваме "Мицубиши Корпорейшън", и в която благодарение на финансирането изграждаме и оборудваме първата кабина за симултанен превод в Центъра за източни езици и култури, имаме една изключителна ценна подкрепа за академичната ни работа.”, разказа ас. Колева. Тя отбеляза също, че с финансовата подкрепа на "Мицубиши Корпорейшън" са издадени осем учебника и монографии на преподаватели, информационна брошура на специалност „Японистика” и втори брой на списание „Кръг”. Закупени са шест електронни речника и близо 60 книги на английски и японски. Тя подчерта, че студентите печелят призови места на международни конкурси, а тази година България е в топ 4 на приоритетните страни за отдаване на помощи за образование от Министерство на образованието и науката в Япония.

2

Ръководителят на проекта благодари на "Мицубиши Корпорейшън" за подкрепата, която помага на преподавателите и студентите да се ползват от съвременните технически постижения, увеличавайки качеството на работата.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Румен Панков благодари на корпорацията. „Аз съм убеден, че те заслужават това, тъй като тук е единственото място в България, където се обучават акредитирани специалисти в бакалавърски, магистърска и докторска степен в специалност „Японистика”, каза зам.-ректорът.

„Мисля, че те се справят много добре, тъй като повече от 20 години това е една от най-желаните специалности в Софийския университет и в тази специалност учат едни от най-добрите студенти.”

Той отбеляза помощта на фондациите и университетите, които подпомагат с различни материали, обмен на преподаватели и студенти или подкрепят обучението на японистите по друг начин. Проф. Панков открои помощта на корпорация „Мицубиши”, защото тя е насочена към подобряване на обстановката и условията на обучение, а това е важно за повишаване на качеството.

„Надявам се колегите да успеят да превърнат това в една хубава традиция и догодина да се срещнем пак тук, за да отчетем третия проект.” Проф. Панков благодари на „Мицубиши корпорейшън” и изрази надежда да бъдат разширени контактите между корпорацията и Софийския университет и в други области.

4

Проф. Цветан Теофанов предаде поздрави и пожелания за успех от деканското ръководство на Факултета по класически и нови филологии на „Мицубиши” за успешния завършек и довеждането докрай на един особено плодотворен проект. Той се възползва от случая, за да предаде лично на г-н Харуки Хаяши, регионален мениджър за Европа и Африка в „Мицубиши”, дълбокото удовлетворение и признателност от двустранното сътрудничество между институциите.

„Така материалната база на специалност „Японистика” вече отговаря на представите на българската общественост за Япония и за обучението по японски език и култура. Това е сериозен принос към популяризирането на японския език и култура в България”, отбеляза проф. Теофанов.

„Лаская се от мисълта, че настоящето дарение е израз на високата оценка, на японските институции за дейността на преподавателите и студентите японисти от СУ”, каза още той и подчерта, че специалността „Японистика“ е извоювала авторитет, какъвто има Япония в световната общност.

Проф. Теофанов благодари на „Мицубиши корпорейшън” за финансовата подкрепа, както и на посолството на Япония в София и на посланика на страната г-н Такаши Коидзуми и на ръководителя на проекта ас. Елеонора Колева.

5

Директорът на Центъра за източни езици и култури на Софийския университет проф. Александър Федотов поздрави всички присъстващи и отбеляза, че решението за този втори проект, подпомогнат от „Мицубиши Корпорейшън”, е взето абсолютно прозрачно и с всеобщо задоволство. Той каза, че японското правителство поставя началото на една прекрасна традиция в ЦИЕК да се получават чужди дарения и изрази радостта си, че тази традиция продължава да съществува и днес. Проф. Федотов припомни, че в продължение на повече от 20 години най-старото висше училище у нас работи много успешно с Япония по програмата „Сасакава”.

„Мисля, че нашите колеги японисти – преподаватели и студенти, заслужават вниманието на японската страна. Ние сме сигурни, че това няма да е последната ни среща в този формат в ЦИЕК. Благодаря от името на целия колегиум на ЦИЕК за неоценимата помощ, която оказвате на една от най-добрите специалности в СУ. Ние, изтоковедите, винаги помним, че Изтокът започва от Япония”, каза в заключение директорът на ЦИЕК.

6

Проф. Стефанов, ръководител на Катедра езици и култури на Източна Азия, изрази благодарността на преподавателския състав и на студентите на катедрата и особено на специалността „Японистика”, за този безценен дар от страна на „Мицубиши Корпорейшън”.

7

Г-н Харуки Хаяши – регионален мениджър за Европа и Африка за Мицубиши, поздрави всички присъстващи и ги увери, че това няма да бъде последния съвместен проект. В изказването си той говори за важното значение на комуникацията и изказа убеждението си, че когато човек иска да прави бизнес с някого, трябва много добре да познава неговата култура и да го уважава. Без тези условия успешният бизнес е невъзможен, каза той и допълни: „Именно такъв респект и уважение изпитвам към вас, които се занимавате с японски език и култура, и се надявам вие да използвате тези свои знания като участвате активно в общуването между двете страни и в бизнеса между тях”.

8

Г-н Сугиура – временно управляващ посолството на Япония в България, отбеляза, че настоящото дарение от страна на „Мицубиши Корпорейшън” има положително значение за развитието на добрите взаимоотношения между двете страни. Той изказа радостта си от възможността студентите да учат в толкова добра материална среда и благодари на „Мицубиши Корпорейшън” за това дарение. Той подчерта в изказването си, че „Мицубиши Корпорейшън” всяка година е един от важните спонсори на дните на Японската култура, които ежегодно се провеждат в посолството. В края на словото си г-н Сугиура пожела разцвет и напредък на специалността „Японистика“ в СУ.

9

Валентина Миланова – студентка от 3 курс, също отправи своите поздрави към присъстващите.

Церемонията по откриването на реновираната зала приключи в 24-та и 32-ра аудитория, където бе направена кратка демонстрация на презентационната система и възможностите за симултанен превод.

10
11
12
13