Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Светът на L.P."

   
"Светът на L.P."

Снимка: www.public-republic.com

Фотографска изложба на Антоан Божинов "Светът на L.P." ще бъде открита в галерия „Алма матер”.

Реализацията на проекта е с активното съдействие на Национална организация „Малки Български Хора".

Светът на L.P. - това е светът на малките хора. Същият свят, в който живеем и ние, "големите".

Виждаме ги рядко. Защо? От една страна, общите пространства не са съобразени с техните нужди. Което затруднява извършването на съвсем прости действия като пазаруване, достъп до здравни заведения, държавни и общински сгради, ползване на градския транспорт. От другата е неприятното сепване, ироничните погледи, подхвърлените реплики и неприязън, които срещат навън.

Свикнали сме да търсим полярното и противопоставянето. Като че ли още не сме се оттърсили от еднородността и парадността на онова общество, отпреди 20 години, което навсякъде слагаше стени и прегради. Ако се огледаме в природата наоколо, ще срещнем толкова много и различни божии създания, че ако тръгнем да ги поляризираме и противопоставяме, няма да ни стигне енергията на вселената...

Те си приличат в едно - ниския ръст. Който е следствие на повече от 350 заболявания, понякога и на лекарски грешки. Имат много и различни здравни проблеми, които се задълбочават с възрастта повече, отколкото при другите. Но не можем да ги наречем "болни хора". Не можем да им лепим етикети и да ги маргинализираме. Какъв е броят на малките хора в България? - няма статистика. Може да са двеста, триста, хиляда...

Тази изложба си поставя скромната задача да изведе от анонимност, доколкото може, малките хора в България. Да покаже истината, такава, каквато е - те са в малкия и големия град, на село и в столицата, а не само в цирка, филмите и реалити шоутата. Те са инженери, лекари, икономисти, както и обитатели на социални заведения, безработни, семейни или самотни, т.е. - като всички други. Но им е по-трудно, отколкото на много други. Нека свалим част от товара им, тази част, която зависи от нас.

Изложбата ще бъде открита на 16 март от 18.30 часа, тя е подкрепена от Фондация "Работилница за граждански инициативи", Фонд "Хората решават" - Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Коментари

Влез, за да коментираш.