Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Структурните фондове на ЕС"

   
„Структурните фондове на ЕС"

Снимка: http://www.europe.bg

Катедра „Европеистика" на Софийски университет „Св. Климент Охридски", Европейският информационен център „Европа Директно" - София и Европейският институт организират дискусионна среща на тема „Структурните фондове на ЕС".

Срещата ще се проведе на 10 март от 10:00 ч. в Зала 1 на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

В дискусията със студенти ще вземе участие г-жа Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС към Министерския съвет на Република България.

В рамките на събитието ще бъде представена и разпространена книгата на д-р Владимир Зиновиев „Ролята на европейските фондове в Югоизточна Европа", издадена от Европейския институт.

Модератор на дискусията ще бъде г-жа Ингрид Шикова, ръководител на катедра „Европеистика" на СУ „Св. Климент Охридски".

„В „Ролята на европейските фондове в Югоизточна Европа" д-р Владимир Зиновиев анализира в дълбочина перспективите и проблемите при работа с фондовете на Европейския съюз в региона, с което дава възможност на читателя да добие ясна представа къде се намира България на фона на общата картина. Особено внимание е отделено на Гърция и нейния опит като „стара” страна - членка преминала през три програмни периода и намираща се в четвъртия такъв. Авторът гледа критично на централизирания подход за управление на европейските средства в България, което според него обуславя в голяма степен негативните резултати, както в пред - присъединителния етап, така и след 2007 година, когато страната е приета за пълноправен член на общността.

Монографията дефинира опорни точки по отношение на следващия програмен период (от 2014 година) и поставя отворени много въпроси по отношение на законодателната рамка и ролята на централната и местни администрации в процеса на сътрудничество при реализацията на проекти със средства на Европейския съюз.

Експертизата на д-р Зиновиев дефинира проблемите и показва пътя за тяхното решение, но дали страната ни ще поеме в правилната посока, с което да спечели и доверието на европейските институции, остава въпрос на политическа воля.

Сериозно внимание е отделено и на новия инструмент ИПА (Instrument for Pri-Accession), инструмент за пред-присъединяване , явяващ се продължител на пред-присъединителните механизми на общността от предходните програмни периоди ФАР, ИСПА и САПАРД. Владимир Зиновиев разграничава приоритетните оси на ИПА и дефинира потенциални ниши за работа пред българските публични институции и частни организации. Благодарение на този нов механизъм за подпомагане на страните в югоизточна Европа пред нашата държава стои реалната възможност да играе водеща роля в присъединителния процес на съседните й страни по начина, по който Гърция правеше това през последното десетилетие.”

http://www.bulgaria-news.bg

 

Коментари

Влез, за да коментираш.