Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Скръбна вест

   
Скръбна вест

С дълбока скръб съобщаваме, че на 8 декември 2010 г. почина ПРОФ. ДФН КИРИЛ НЕШЕВ.

Проф. Кирил Нешев е роден на 17 февруари 1935 г. Завършил философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ през 1960 г. Редовен аспирант е от 1964 г., а от 1968 г. и преподавател във Философския факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски“. През 1973 г. проф. Кирил Нешев защитава дисертация на тема: „Основни проблеми на моралната цел (Исторически и теоретически аспекти)“. Специализирал в МГУ „М. Ломоносов“ – Москва през 1975 г. през 1976 г. е избран за доцент, а през 1986 г. за професор. Бил е декан на Философския факултет от 1976 до 1979 г. и зам.-ректор на Университета.

Научните интереси на проф. Нешев са в областта на Етиката. По време на преподавателската си и научна дейност, проф. Нешев чете на своите студенти курсовете: Етика, Журналистическа етика, Педагогическа етика и др.

Проф. Кирил Нешев е автор на монографии и брошури, сред които: „Тактът. Измерения на ежедневния хуманизъм”, „Азбука на семейната етика”, „Моралното познание”, „Етика за всеки ден”, „Либералната идея”, „Българинът днес – съдба и свобода”, „Философия на монархията: Портрети и идеи”, „Политическата етика”, „Политологията на ХХ век”.

Опелото ще се състои на 11 декември 2010 г. от 12.00 часа в храм „Света София”

Comments

Влез, за да коментираш.