Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Скръбна вест

   
Скръбна вест

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 25 юни 2009 г. почина

проф. Веселин Димитров

Веселин Димитров е роден на 19 май 1938 г. в Пловдив. През 1963 г. завършва Университета по специалността “Руска филология”. Започва преподавателската си работа през 1970 г. През 1987 г. получава научното звание “доцент”, през 1991 г. – “професор”. Проф. Веселин Димитров е Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация в периода 1995-2003 г. Бил е член на Програмния съвет на БНР, председател на журито на конкурса “Осма муза” и постоянен член на журито на журналистическата награда “Паница”.

Научните интереси на проф. Веселин Димитров са изцяло свързани с радиото, в което той работи като журналист, още преди да стане щатен преподавател в Университета. Основните проблемни области, които го занимават са радиопрограми-рането в концептуален, системен и творчески план и историография на радиото.

Проф. Веселин Димитров е автор на 17 монографии и над 130 научни студии и статии.

За своята научна и преподавателска работа проф. Димитров е награждаван многократно – носител е на І награда на СБЖ за история, теория и критика, на Голямата награда на БНР "Сирак Скитник", на почетен знак на Софийския университет І степен и на почетен знак на Софийския университет със синя лента и на званието Доктор хонорис кауза на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

На 28 май 2009 г. проф. Димитров бе награден от Президента на Република България с орден "Св. св. Кирил и Методий”.

В лицето на проф. Веселин Димитров академичната общност загуби изтъкнат специалист и изявен педагог.

Поклон пред светлата му памет.

 

От Академичното ръководство
на СУ “Св. Климент Охридски”

 

Поклонението ще се състои на 29 юни 2009 г., понеделник, от 13.00 часа

в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.