Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Презареждане

   
Презареждане

Дебатът "Студентски град - една година по-късно" започна със знаковото за студентските движения в България предаване "Куку Презареждане".

Студенти, ректори, представители на Столична община, на Министерство на образованието, младежта и науката, на Народното събрание и медии се събраха в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" - една година след събитията в Студентски град, за да си направят равносметка.

"Не съм голям оптимист за това, което ще стане в Студентски град" - е реалистичната оценка на проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Той подчерта, че през изминалата година Софийски университет е довършил ремонта на 18 и 51 блок. Но онова, което е по-важно, че с помощта на студенти е било уплътнено междублоковото пространство - студентите са направили градинки. Видеонаблюдението, което е въведено в общежитията, оценява като по-скоро превантивно.

Доц. д-р Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, изрази готовност да работи за решаване на проблемите на Студентски град: "Не е нормално младите хора на България, тези, които след 3-4 години ще управляват страната, да живеят в мизерни условия, защото човек обикновено свиква с тази среда и я смята за нормална."

Докато на плазмените екрани се излъчваше снимков материал от Студентски град през 2009 година - арх. Петър Диков, главен архитект на София, отстояваше позицията си: "Аз, за разлика от проф. Илчев, ще кажа, че съм оптимист."

Студентите напомниха на управляващите какво е било обещано преди година и какво още очакват от тях. Те не избягаха от отговорност: "Ние сме хората, които си изхвърлят боклуците. Ние сме тези, които посещават дискотеките и казината. Безотговорно и незряло е да оправдаваме грешките си с това, че живеем в мизерия"-Ивайло Дончев, Софийски университет "Св. Климент Охридски". Един от най-конкретно поставените въпроси беше за хората със специални образователни потребности, чийто искания за подобряване на условията в градски транспорт и обособяването на паркоместа за хора с увреждания, също не са били удовлетворени. "Как очаквате да видите хора с инвалидни колички в Студентски град?"- Димо Карабашев, НБУ.

Debat2

Коментари

Влез, за да коментираш.