Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Празникът на Аржентинската литература

   
Празникът на Аржентинската литература

С поезия и под звуците на китарите беше отбелязан Празникът на Аржентинската литература пред Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” .

Той е организиран със съдействието на Аржентинското посолство в България. Почетните гости - кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и посланикът на южноамериканската държава Гилермо Салвадор Асрак, изказаха щастието си от поддържането на добрите отношения между двете страни. Тази година се отбелязват 80 години от установяването на дипломатически отношения между България и Аржентина.
Г-н Асрак подари на Библиотеката колекция от аржентински произведения, преведени на български език, а след това, под съпровода на испански ритми, гостите цитираха произведение от Хулио Кортасар - „ Happy new year”. Поезията му от поредицата „Колекция в бяло” представлява двуезично издание, чийто преводач е Стефка Кожухарова, а цветните илюстрации са дело на Цветан Казанджиев. Други автори, преведени на български са: Хорхе Бархес, Едуардо Сачери, Ласара Кавалдо, Уго Мухика, Пабло де Сантис, Гийермо Мартинес и Серхио Бисио.
Цикълът „Приказки за подарък на любими хора” от Енрике Марискал е подобен по тематика с произведенията на Паулу Коелю и на Хорхе Букай. Те са наситени с житейска мъдрост и философски поглед към света. А филмът по романа на Едуардо Сачери „Тайната в очите им” печели през 2009 година Оскар за най-добър чуждестранен филм.
Изложбата на книгите ще продължи до 30-и май.

Повече снимки можете да намерите в рубриката "Събития през обектива".

Лъчезара Пръвчева

Коментари

Влез, за да коментираш.