Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / "Няма свобода без солидарност"

   
"Няма свобода без солидарност"

Посланици, политици, медии, преподаватели и студенти се събраха в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” на Националния празник на Република България, за да чуят лекцията на Н. Пр. проф. Йежи Бузек – председател на Европейския парламент.

Лекцията, с която се открива летният Трансатлантически семинар на Университетския хуманитарен комплекс „Алма Матер”, е тематична - „Европа и свободата”.

Проф. дмн Недю Попиванов – заместник-ректор по научна и международна проектна дейност, напомни, че посещението на Н. Пр. проф. Йежи Бузек е продължение на една вече създадена традиция – гости на Университета са били г-жа Симон Вейл – председател на първия Европейски парламент, г-н Хосе-Мария Хил-Роблес и г-н Пат Кокс.

Г-жа Цецка Цачева - председател на Народното събрание на Република България, благодари на Н. Пр. проф. Йежи Бузек и се присъедини към думите, които той често повтаря, че избирането му за председател на Европейския парламент ще спомогне за обединяването на новите и старите членки на Европейския съюз, защото се стреми към политика, която да преодолее различията между тези две категории държави.

Към студентите, младите хора на България и на Европейския съюз, беше насочено посланието на Н. Пр. проф. Йежи Бузек, в чиято основа залегна концепцията за справедливостта, тъй като свободата е и отговорност към свободата на другите - "Няма свобода без солидарност".

В лекцията си председателят на Европейския парламент обвърза свободата с бедността, икономическата криза и добивът на енергия, като подчерта, че решението на всички проблеми е в отпускането на повече средства за образование, проучвания, иновации.

Камелия Петрова от Университетска телевизия „Алма Матер” и Борислав Сандов от Университетски клуб за екология и устойчиво развитие повдигнаха въпроса за ГМО. Н. Пр. проф. Йежи Бузек даде различни примери от световната икономика и проблема с глада в Африка и Южна Америка, за да обоснове личната си позиция, че не можем да се борим с въвеждането на ГМО. Когато въпросът беше повдигнат за втори път – той се пошегува, че България е щастлива страна – ако това е единственият й проблем.

Коментари

Влез, за да коментираш.