Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / На музите вечен обожател

   
На музите вечен обожател

На 13–14 ноември в зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски”, научната конференция в памет на проф. Димитър Бояджиев събра най-известните български изследователи и специалисти по класическа филология, история, култура и литература

Конференцията бе открита от доц. дфн Петя Янева – Декан на Факултета за класически и нови филологии, която емоционално и искрено почете незабравимия учен и преподавател в катедра Класическа филология - проф. Димитър Бояджиев.

Проф. Димитър Бояджиев бе блестящ изследовател на древността и дългогодишен преподавател по латински език, латинска и гръцка историческа граматика, народен латински, сравнително романско езикознание и палеобалкански езици. Смъртта го застигна в разцвета на творческите му сили. Едва на 55 години той остави значителна празнина както в науката, така и в душите на всички негови колеги и възпитаници. Автор е и на превъзходните преводи от латински и старогръцки на книгите "Сатирикон" на Петроний и "Апологията" и "Антологията" на Апулей.

Програмата на конференцията е наситена с интересни теми и нови научни изследвания като Новооткрития латински надпис от Монтана, едно ново тракийско селищно име от 2008 г., нови тракийски имена, за срещата отвъд вековете – Изида, на Новалис, Апулей и Плутарх, морската археология и лингвистика, за езика на гладиаторските надписи от Долна Мизия и Тракия, за долината на Средна Струма в римско време – среща на култури и др.

б.а. На музите вечен обожател - MUSARUM SEMPER AMATOR