Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Европа след Лисабонския договор”

   
„Европа след Лисабонския договор”

Семинар „Европа след Лисабонския договор” се провежда в Аула Магна на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Студенти, високопоставени лица и гости на Университета се събраха в Аулата, за да участват в семинара „Европа след Лисабонския договор”, организиран от испанското посолство в България.

Семинарът откри проф. дфн Недю Попиванов – зам. ректор по научната и международна проектна дейност, който благодари на испанското посолство за оказаната помощ в реставрацията на Аулата преди години и напомни, че Софийски университет „Св. Климент Охридски” – е свързан и пряко с организираното събитие, тъй като Университетско издателство „Св. Климент Охридски” издава книгата „Договорът от Лисабон. Консолидиран текст и коментар", която включва Договора за ЕС, Договор за функционирането на ЕС, протоколи и декларации, коментари.

Официални гости на семинара са Н.П. г-н Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга – посланик на Испания, г-н Константин Димитрова – зам.министър на външните работи и г-н Петър Стоянов – президент на Република България от 1997 до 2002 г.

В първата кръгла маса на тема „Европейските институции в Лисабонския договор” участие взеха проф. д-р Ингрид Шикова, проф. д-р Рафаел Каладук и проф. Пламен Пантев, бяха засегнати въпросите за промените в институциите и първите стъпки за тяхното въвеждане, инструментите за външна политика, предвидени в Лисабонския договор и общата политика за сигурност и отбрана.

Във втората кръгла маса, която започна в 12:00 участие ще вземат проф. д-р Антонио Ремиро, проф. д-р Георги Близнашки и г-н Георги Пирински, по темите: „Границите на Европа”, „Споделени ценности, обща воля и основни правила в Лисабонския договор” и „Ролята на Европейския парламент след Лисабонския договор”.

Коментари

Влез, за да коментираш.