Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Дунав идва в София

   
Дунав идва в София

Културният център към Софийски университет "Св. Климент Охридски" ви кани на откриване на изложбата "Дунав идва в София".

Откриването ще се състои на 11 януари от 11 часа в галерия "Алма Матер". Изложбата се организира съвместно с Ива Братанова, WWF.

Изложбата се състои от 39 фотографии, заснети от шестима автори в продължение на няколко сезона, за да документират живота по долното течение на река Дунав : културата, поминъка и биоразнообразието й. Целта на изложбата е отбелязване постиженията на инициативата „Зелен коридор Долен Дунав”, популяризиране значението на река Дунав за опазване на дивата природа и ползите за местните хора.

В експозицията са включени характерни за района пособия за риболов – въдици, мрежи, както и автентичнa каменната ваза от Русенски Лом за пречистване на вода. Откриването ще се състои с демонстрации на плетене на рибарски мрежи и техники за пречистване на вода. Сред участниците ще бъдат Александър Иванов - автор на фотоалбума "България от птичи поглед" и Иво Зафиров- един от най-успешните фотографи на дива природа у нас.

Допълнителна информация:

WWF е една от най-големите и ефективни международни природозащитни организации, която работи в над 100 страни по различни програми за опазване на дивата природа. В България дейностите на WWF са насочени към мрежата „Натура2000”, опазване на горите, възстановяване на свързани с река Дунав сладководни системи, подпомагане на малките фермери, провеждане на кампании като „Часът на земята” и „Националния ден на природните паркове”.

http://bulgaria.panda.org/about_wwf/

Зелен коридор Долен Дунав” е споразумение от 2000 г. между правителствата на България, Румъния, Украйна и Молдова за опазване на влажните зони и биоразнообразието по Дунава. WWF има съществен принос за осъществяването на тази международна инициатива. България възстанови важни зони в своя участък на Долен Дунав и създаде седем нови защитени територии, сред които природния парк "Персина" и защитената местност "Калимок-Бръшлян".

 

 

Коментари

Влез, за да коментираш.