Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Доктор хонорис кауза

   
Доктор хонорис кауза

На 2 декември 2008 г. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит бе удостоен с високата чест да стане носител на най-високата почетна научна степен Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски"

Малко български учени могат да се похвалят с такова високо признание от академичната колегия, но безспорно митрополит Неофит с неговите големи заслуги за възстановяването на Богословския факултет към Алма матер през 1990 г. и неуморната му работа като пръв декан на възстановения факултет доказа, че ще бъде достоен носител на високото отличие.

Изключителна е заслугата му за реализирането на специалността Теология като необходима университетска съставка съгласно класическия принцип „litterarum universitas” за всеобхватност на човешкото познание във висшите училища и като важен европейски принцип. Така фактът за несправедливо закрития Богословски факултет през 1951 г. завинаги остана в миналото.

Митрополит Неофит притежава голям музикален талант и постиженията му в тази област са забележителни. В духа на православната певческа традиция той е диригент и вдъхновяващ преподавател. Като съосновател и деен изпълнител в Камерния вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел Ангелогласния” той допринесе за опознаването на съкровищата на родното ни псалтикийно и хорово изкуство у нас и в чужбина. Неслучайно и темата на академичното му слово бе: „Православната богословско-певческа традиция – богатство и красота”. Тук пролича нескритата любов и преклонение на митрополит Неофит към красотата и чистата музикална линия, с която българските богослови векове наред са прославяли Бога и неговите необикновени творения и чудеса.