Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / ДЕКЛАРАЦИЯ

   
ДЕКЛАРАЦИЯ

на Академическия съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” относно Законопроекта за развитие на академичния състав в Република България и свързаните с него проблеми

Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски” смята, че трябва да бъде приет закон, който да регулира отношенията в тази важна за обществото сфера. Убедена е, че действащият закон отдавна не отговаря на нуждите ни. Вярва, че закон, който засяга не само личното развитие на тези, които са се посветили на науката и висшето образование, а развитието на обществото като цяло, трябва да се приеме след внимателно обсъждане, основано не на институционални интереси, а на необходимостта научната политика на България, запазвайки добрите национални традиции, да е в унисон с научната политика на Европейския съюз.
Подкрепяме идеята на закона за децентрализация и опростяване на процедурите.
Подкрепяме идеята за премахване на структури, които държат науката под контрола на изпълнителната власт.
Подкрепяме идеята за по-висока степен на откритост и публичност.
Академическият съвет на Софийския университет обаче, настоява за прилагане на национални критерии при присъждане на научни степени и заемане на научни длъжности. Липсата им поставя системата на висшето образование и науката в странна позиция да се съобрази с минимални изисквания и с това да предопредели ниски хоризонти за развитието на обществото.
Разтревожени сме от заложените в закона тенденции към нивелировка на научното и кариерно развитие на академичния състав и заличаването на етапи в научното развитие, които традиционно са били стимул и талон за постигане на високо качество в науката.
Разтревожени сме от заложената възможност за упражняване на натиск върху малобройните журита.
Смятаме, че държавата не бива да прехвърля отговорността си за науката върху висшите училища и научните звена, преди да е влязла в сила ефективна система за преценяване на качествата им.
Предупреждаваме, че със сегашното си съдържание законопроектът не е доработен, вътрешно противоречив е и оставя място за тълкувания, които ще затруднят прилагането му.
И накрая, Академическият съвет на Софийския университет е разтревожен от видната през последните седмици тенденция откровените обсъждания да бъдат подменяни с дискусия по медиите и поддържане на тон, който излиза извън рамките на академичното общуване. Развитие на науката и добро законодателство се постига с добронамерена и обоснована критика от квалифицирани специалисти, а не с услужливи ръкопляскания, в които университетската общност никога не е била силна.

СУ предлага на народните представители конкретни предложения за подобряване на закона.

Академически съвет на СУ „Св. Климент Охридски”
21 декември 2009 г.