Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Да осъществим поетите ангажименти

   
Да осъществим поетите ангажименти

Снимка: http://zadogradata.ffwpu.eu

Преподаватели от Софийски университет „Св. Климент Охридски” организират конференция на тема „Ролята на интернет в съвременната журналистика, политическа комуникация и връзки с обществеността. Световни практики: международната инициатива Making Commitments Matter”.

Инициативата “Да осъществим поетите ангажименти” е международна научно-изследователска инициатива, чиято цел е да допринесе за по-широкото прилагане на резолюциите и конвенциите, подписани в рамките на Организацията на обединените нации и специализираните агенции в системата на ООН. В нея участват активно студенти от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, членове на Клуба за ООН и на Младежката секция на Дружеството на ООН в България.

Из сайта на MCM Bulgaria:

Визията:

По-добър жизнен стандарт при по-голяма свобода.

Всяка година под формата на стотици резолюции и конвенции, подписани в рамките на Организацията на обединените нации и Специализираните агенции от системата на ООН, 192-те държави-членки поемат разнообразни ангажименти за постигане на „по-висок стандарт на живот при по-голяма свобода", както е записано в Устава на ООН. Въпреки това значителен брой от тези споразумения така и не влизат в сила на национално равнище. МСМ споделя визията за свят, в който тези споразумения разгръщат потенциала си и оказват желания положителен ефект върху живота на много хора.

Мисията:

Да осъществим поетите ангажименти.

Наличието на достъпна и лесносмилаема информация е предварително и необходимо условие за осъществяване на визията: много споразумения в действителност не се прилагат на национално равнище поради липса на информация и осведоменост относно тяхното съдържание. Затова нашата цел е да подпомогнем представителите на институциите на властта и гражданското общество в процеса на прилагане на споразуменията посредством подобряване на тяхната наличност, леснодостъпност и ползваемост.

Стратегията:

Подобряване на достъпа до информация.

На базата на резултати от проучвания и интервюта, МСМ изгражда уеб-базиран източник на широкообхватна, достоверна и неутрална информация относно споразумения на ООН: UN-informed.org. Замислената база данни има за цел да представи необходимата информация за прилагане на споразуменията на национално равнище по изчерпателен и същевременно компактен начин. Такова универсално информационно средство, предлагащо едновременно лесен достъп и задълбочено разбиране на споразуменията на ООН би било от полза най-вече за онези, които работят в посока осъществяване на поетите ангажименти на национално равнище.”

Конференцията ще се проведе от 11 до 13 март в Конферентна зала.

Начало: 09:00

Коментари

Влез, за да коментираш.