Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Ангели

   
Ангели

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ Ви кани на съвместната изложба на Здравко Здравков и Мирена Златева.

Здравко Здравков завършва специалност скулптура през 2006 г. От тогава участва редовно в Националната изложба „Скулптура”. Още преди завършването си взима участие в Национален конкурс за млади художници и критици на международна фондация “Св.Св. Кирил и Методий”. Първата му самостоятелна изложба е през 2006 г. в галерия-музей „Дечко Узунов”, гр. София. Днес творческите му търсения го отвеждат към почти поетичното прозрение:
„Търсейки мислите си в недрата на камъка, аз се чувствам като въжеиграч, балансиращ с чука и длетото по ръба на идеята, така ефимерна и крехка, че трябва да съм като стихия, дълбаеща скалата, бързайки да запечатам този миг на откровение, изстрелвайки всеки мой трепет във върха на шилото, оставяйки емоцията да ме води по пътя на сътворението.”

Мирена Златева завършва специалност „Метал” на Националната Художествена Академия през 2000 г., а през 2008 г. защитава и званието Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Участва в множество национални и международни форуми в областта на металния проект. През 2006 г. става титуляр на грамота за принос в развитието на българската култура от Министерство на културата. Нейни произведения са закупени от Националната художествена галерия, София и Британски музей, Лондон.

Проектът-инсталация „Ангели” представя дванадесет скулптурни обекта, изследващи пластичните мотиви: стол и медальон.

„Между произведението-фетиш и информацията или между изкуството и директната комуникация стои сянката на изкуството, или неуловимата следа. В тази инсталация неуловимата следа e точката на напрежение, съпровождана от не-присъстващите Ангели” казва авторката за замисъла на предстоящата изложба.

Галерия Алма Матер, СУ „Св. Климент Охридски“, Ректорат, Северно крило

16 - 29 май 2011 г.

Официално откриване: 16 май 18.00 ч.

Коментари

Влез, за да коментираш.