Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 25 години Факултет по педагогика

   
25 години Факултет по педагогика

Снимка: Владислав Господинов

Вчера официално беше представена третата авторска изложба фотографии на Владислав Господинов „Алма матер и педагогическото образование в България – 25 години Факултет по педагогика”.

Експозицията е посветена и е част от честванията по повод навършващите се през академичната 2010/2011 година 25 години от обособяването на Факултета по педагогика при българската Алма Матер – самата тя създадена като Висш педагогически курс преди 122 години (1888 г.).

Историческият път на това взаимно подхранващо се споделяне е проследен чрез общо над 140 фотографии (над 100 цветни и ок. 40 чернобели), от които 2/3 авторски и 1/3 подбрани от архиви.

Основните опорни центрове в експозицията са: основателите на Алма матер, университетски сгради, покровителите на Университета и на Факултета по педагогика, мисията на педагозите, студентите, преподавателите от Факултета, техните научни (и не само) изяви, постижения; пътеки на взаимодействие с други университети.

Изложбата продължава до 17 декември в двете изложбени зали, а след това ще бъде удължена до 7 януари в едната от залите на галериите.

В Заседателна зала 1 на Ректората бе представена книгата „Алма матер и педагогическото образование в България. Юбилеен фотоалманах – 25 години Факултет по педагогика” (Университетско издателство „Св. Климент Охридски”) по повод навършващият се през академичната 2010/2011 година юбилей. На представянето проф. дпн Албена Чавдарова презентира доклад относно историческите и актуални аспекти на темата. От своя страна съставителите проф. дпн Яна Мерджанова и гл. ас. д-р Владислав Господинов изказаха своята благодарност за съдействието от академичната общност при създаването на фотоалманаха и особено за духовната и финансова подкрепа на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” в лицето на ректора проф. дпн Пламен Легкоступ, който също присъстваше на събитието, придружен от декана на Педагогическия факултет във ВТУ доц. д-р Карапенчев и още представители на този факултет. Думата бе дадена също на доц. д-р Мария Шишиньова (зам.-ректор на СУ), на декана Факултета по педагогика доц. д-р Ивайло Тепавичаров, на доц. д-р Здравко Лалчев (зам.-декан на Факултет по начална и предучилищна педагогика при СУ) и др. Присъстваха представители на Департамента за езиково обучение, в т.ч. доц. д-р Мария Григорова (директор), на Философски факултет, на Департамент по спорт и други факултети; приятели на факултета, роднини на починали преподаватели и др. Присъстващите се обединиха около значимостта на това първо по рода си издание, поздравиха създателите му и пожелаха то да стане част от академичната култура и на други академични общности.

Коментари

Влез, за да коментираш.