Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / 1700 години от издаването на Едикта на толерантността - Сердика 311 г.

   
1700 години от издаването на Едикта на толерантността - Сердика 311 г.

На16 май се проведе публична лекция на проф. Джорджо Бароне Адези, преподавател по римско право в университетите в Рим и в Катандзаро на тема „1700 години от издаването на Едикта на толерантността- Сердика 311 г.”

Лекцията беше организирана от Юридически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" във връзка с честването на 17-вековния юбилей от издаването в Антична Сердика на една изключително значима императорска конституция. Тя е част и от дейността на преподавателите по проекта за научни изследвания „Императорски конституции, издадени в Сердика - преводи и коментари”, одобрен от Университета за 2011 г.

С така наречения „Едикт на толерантността” император Галерий, чиято резиденция е в Сердика, издава на 30 април 311 г. разпореждане, с което прекратява гоненията срещу християните, дава им право свободно да изповядват своята религия, да възстановят молитвените си сгради и да извършват богослужения, като се молят за здравето на императора, за благото на държавата и за себе си, „та от всички страни навред държавата да се запази невредима и да могат те да живеят спокойни по своите места”.

Въз основа именно на този едикт две години по-късно император Константин провъзгласява т.нар. Милански едикт. Счита се, че с това се поставят основите на възхода на християнството в света, като то се прогласява за равноправна религия в рамките на Римската империя, а по- късно - и като официална държавна религия.

Професор Адези е философ и теолог, завършил Понтификалния Грегориянов Университет към Светия престол (създаден през 1551 от Св. Игнаций Лойола) и Университета Андгеликум в Рим, както и право в Университета „Ла Сапиенца” в Рим.Специализира римско право в Института по Римско право и права на Античното Средиземноморие и Националната академия Линцей и библиотекономия в Апостолката библиотека на Ватикана . Редовен професор по римското и византийско право в Рим , Каляри, Триест, Катандзаро. Брат на манастира "Ватопед“ в Света Гора, архимандрит. От 1997 до 2008 е протосингел на митрополита на Италия в Калабрия и Сицилия към Вселенската патриаршия, където се опитва да възстанови православното монашеско присъствие и насърчаването на интеграцията им в духовното, социално и културно развитие в южната част на Италия,.

Проф. Адези е работил и изследвал в Атон, Гърция, Русия, Германия, Англия и САЩ. Той е последният възпитаник на известния специалист по римска история и ориенталистика Едоардо Волтера. Има многобройни изследвания по право и история на държавата и правото в Древния Изток и Средиземноморието. Специалист по древни кодификации и в отношенията между християнството и Римската империя.

В лекцията си пред студентите проф. Адези подчерта огромното значение на Едикта на толерантността, но и на антична Сердика като един от основните административни и културни центрoве на Късната Античност. Тай направи паралел между политическите и духовните измерения на обединението на народи и вярвания в древния и съвременния свят. В дискусия със студентите беше разкрит приноса на римските императори за развитието на държавността и християнството специално на Балканите.

Лекцията беше организирана от преподавателите по римско право във факултета проф. Малина Новкиришка и гл. ас. Теодор Пиперков. За превода съдействаше доц. Иван Иванов от Богословския факултет на Университета.

Коментари

Влез, за да коментираш.