Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Зографската Света обител – път през вековете”

   
Изложба „Зографската Света обител – път през вековете”

В централното фоайе на Университетската библиотека бe открита изложбата „Зографската Света обител – път през вековете”. Гостуващата експозиция може да бъде разгледана до 25 ноември 2019 г., след което копията ще станат постоянни експонати в музея на Зографския манастир.

Изложбата, посветена на книжовното богатство на Зографския манастир, е организирана от библиотеката и обителта и се открива в рамките на двудневната международна научна конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“, която се провежда в Софийския университет.

Експозицията бе открита от директора на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова, която подчерта, че връзките между манастира Зограф и Университетската библиотека не започват от 2014 г., когато има официален договор със Зографската света обител във връзка с изграждането на електронната Зографска библиотека в Софийския университет. По думите й, връзките датират назад във времето, още от 1900-та година, когато тогавашният директор на Университетската библиотека Стоян Аргиров прави своето първо посещение на Атонските манастири и през 1907 г. публикува своето първо проучване „Моите находки в светогорските манастири Хилендар и Зограф“.

3

„Зограф е един изключителен духовен център, център на българската култура, център на българската книжнина“, каза доц. Ангелова и изрази възхищението си, че във времето Зографският манастир, благодарение на усилията на братството, се развива, особено в посока на опазване на книжовните културни паметници, които манастирът съхранява.

9

Библиотекарят на манастира Отец Атанасий разказа за изложбата и за идеята за експонирането на тези паметници. Той посочи, че копията на ръкописите са донесени от манастира и представената изложба в по-голямата й част се намира и в манастира.

4

Отец Атанасий отбеляза, че идеята на изложбата е посетителите да се запознаят с историята на манастира чрез експозицията от около 20 експоната, включващи документи и ръкописи, свързани в единен разказ, за да могат придобият по-подробна представа.

11

Изложбата представя факсимилета на едни от най-ценните ръкописи, намиращи се в Зографската Света обител: Евтимиев служебник; Грамота на Стефан III, дарител на Зографския манастир; Четириевангелие от ср. на XIV в.; Служебен миней за м. Септември от ср. на XVII в. (между 1638 и 1642 г.); Радомиров псалтир от втора половина на ХІІІ в. и др.

5

Събитието завърши с изпълнение на хора на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил-Философ“.

6
17
15