Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Европейските площади и техните истории“

   
Изложба „Европейските площади и техните истории“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита фотографската изложба „Европейските площади и техните истории“. Автор е Каталин Д. Константин, а експозицията ще може да бъде разгледана до 19 октомври 2018 г.

На откриването на изложбата ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че за него е удоволствие да участва в събитието и подчерта, че когато говорим за обединена Европа, си представяме множество прилики между европейските страни. Това, което обединява повечето от тях, е прекрасни градове с прекрасни площади. „Затова ми се струва, че идеята да представим Европа чрез площадите й, е чудесна“, добави още ректорът и отбеляза, че изложбата технически е изпълнена по прекрасен начин.

Проф. Герджиков изрази задоволството си, че Университетът е домакин на това събитие, което е едновременно предизвикващо идеята за обединена Европа, в същото време доставя и удоволствие на всички, които видят изложените снимки.

7

Посланикът на Република Румъния Йон Гъля приветства присъстващите на откриването на изложбата и отбеляза, че това събитие чества румънското съвременно изкуство. Посланикът заяви, че е щастлив, че изложбата е в Софийския университет. „Мисля, че това е символ на връзката с бъдещите поколения“, каза Йон Гъля и благодари на ректора на Софийския университет, както и на всички, спомогнали да се реализира изложбата.

3

По думите на посланика, експозицията отразява идеята на европейското единство и трябва да разгледаме историята през призмата на бъдещето и на европейските ценности. Тези ценности са в сърцето на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще започне на първи януари 2019 г.

Йон Гъля изрази надеждата си, че тези, които ще разгледат изложбата, ще могат да оценят духа й, връзките между културите, между надеждите и мечтите на хората, между обичаите и традициите.

111

Посланикът представи автора на изложбата Каталин Д. Константин. Той е книгоиздател и преподавател по етнология и антропология в университета в Букурещ. Бил е координатор на различни литературни колекции и е редактирал много фотографски албуми, посветени на румънското културно наследство. Има докторска дисертация, посветена на ежедневието в румънските градове в началото на XX век., а също така е правил културно и антропологично изследване на публичните площади на европейските градове. Автор е на няколко фотографски изложби, представени в Румъния и чужбина.

12

Каталин Д. Константин благодари за възможността и изрази вълнението си от факта, че изложбата е представена именно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той благодари на румънския посланик в България и на ректора на Софийския университет за голямата чест да представи изложбата си в Алма матер.

9

По думите му, експозицията предлага промяна в перспективата към европейските градски площади. Заснети с професионален дрон, фотографиите в изложбата показват поглед от въздуха към площадите на редица исторически европейски градове. Известни площади в добре познати столици от Европа се излагат заедно с не толкова известни, но не по-малко интересни.

1

Представяйки площада като исторически и културен феномен, изложбата е новаторска, защото въпреки многобройните проучвания, документални филми и изложби за отделни площади, има малко опити да се предложи една обща и толкова голяма перспектива към проблематиката. Изложбата има две страни – архитектурна и антропологична, разглеждайки площада като място за живеене в европейския град, но и като пространство, което обединява както общността, така и историята на града.

Повече информация за проекта. www.intothesquare.org

5
4
2